Podsmażana czerwona kapusta
Podsmażana czerwona kapusta
Przygotowanie
- Kapustę kroimy w paski o grubości ok. 1 cm
- Koper drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i gorczycę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż się uprażą i zaczną strzelać)
- Dodajemy kapustę z koperkiem i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy bulion i ocet, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy kapustę jeszcze przez ok. 30 minut (do miękkości)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kapusty.
Autor
Lista składników
- Kapusta czerwona (500 g)
- Bulion jarski (125 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Gorczyca – ziarno (20 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
- Koper (świeży) (6 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Purée z kalafiora
Kalafior dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kalafior odcedzamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym…
WIĘCEJ >Czekoladowy pudding
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki lekko smarujemy tłuszczem Do miski wsypujemy 2/3 ilości cukru, dodajemy tłuszcz i ucieramy mikserem przez ok. 2-3 minuty, do momentu powstania kremowej masy Do masy wybijamy jaja…
WIĘCEJ >Owsianka dla dziecka 13
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier, kakao oraz tłuszcz i mieszamy…
WIĘCEJ >Rożki z fetą i szpinakiem
Szpinak dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki, a następnie gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę (aby zmiękł, lecz nie stracił koloru) Następnie szpinak odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą, po czym znów odsączamy…
WIĘCEJ >