Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili
Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w paski lub kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki
- Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski
- Imbir drobno siekamy
- Papryczkę kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kurczaka
- Zasmażamy 5 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 min
- Dodajemy kapustę pekińską, paprykę, imbir
- Dodajemy trochę soli, pieprzu i słodkiej papryki
- Przykrywamy pokrywką na 5 min
- Podnosimy pokrywkę i zasmażamy 5 min
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Zwróć uwagę na przyprawy znajdujące się w tej potrawie. Jeśli ich nie tolerujesz – zrezygnuj z ich użycia.
Uwagi
Sprawdzaj piktogramy opisujące każdy przepis – dzięki nim zdecydujesz, czy dana potrawa odpowiada Twojej aktualnej diecie. Oznaczaj serduszkiem swój ulubiony przepis, by móc sięgnąć po niego w każdej chwili.
Autor
Lista składników
- 3 liście kapusty pekińskiej (ok. 150 g)
- 150 g małej piersi z kurczaka
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 plaster świeżego imbiru (ok. 5 g)
- 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
- ⅓ papryczki chili (ok. 2 g)
- 2 szczypty papryki słodkiej (ok. 2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem ziemniaczany z boczkiem
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…
WIĘCEJ >Mięsno – warzywne owady z dziczyzny, kotlety dla dzieci z dzika z puree z batatów
Marchew i pietruszkę obieramy Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Marchewkę i pietruszkę mielimy zaraz po mięsie, dzięki temu wyczyścimy od razu maszynkę z mięsa Do masy…
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z makrelą
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Koktajl Pina Colada
Z góry kokosa odcinamy biały miąższ żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…
WIĘCEJ >