fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Polędwiczki wieprzowe w zalewie

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-345
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwiczki wieprzowe w zalewie

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy dżem, dolewamy wino i całość dokładnie mieszamy
  • Do miski z marynatą wkładamy mięso i mieszamy, tak aby było nią równomiernie pokryte
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy na ok. 6 godz. do lodówki
  • Jeśli to możliwe – co ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy mięso, polewamy połową marynaty i posypujemy zieleniną
  • Następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut
  • Po ok. 20 minutach obracamy mięso na drugą stronę i smarujemy pozostała marynatą
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (800 g)
  • Dżem morelowy niskosłodzony (100 g)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z brzoskwinią i miodem

Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, wlewamy mleko, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż płatki będą miękkie) Brzoskwinię kroimy w kostkę (pestkę usuwamy) Owsiankę…

WIĘCEJ >

Szynka parmeńska z rukolą i pomidorami suszonymi

Pomidory kroimy w paski Awokado obieramy i kroimy w plastry Wszystkie warzywa i szynkę układamy na talerzu, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami, a obok kładziemy kromki chleba

WIĘCEJ >

Rosół z kawałkiem mięsa i szczypiorkiem

Mięso dokładnie oczyszczamy W garnku zagotowujemy rosół Dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 12-15 minut (do momentu, aż mięso przestanie być surowe) Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do rosołu

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy po chińsku z krewetkami

Krewetki dokładnie oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Imbir i czosnek obieramy Imbir, czosnek i chili drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka…

WIĘCEJ >