Polędwiczki wieprzowe w zalewie

Polędwiczki wieprzowe w zalewie
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy dżem, dolewamy wino i całość dokładnie mieszamy
- Do miski z marynatą wkładamy mięso i mieszamy, tak aby było nią równomiernie pokryte
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy na ok. 6 godz. do lodówki
- Jeśli to możliwe – co ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier układamy mięso, polewamy połową marynaty i posypujemy zieleniną
- Następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut
- Po ok. 20 minutach obracamy mięso na drugą stronę i smarujemy pozostała marynatą
- Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.
Autor
Lista składników
Schab gotowany w winie
- Cielęcina udziec (1200 g)
- Wino białe wytrawne (750 ml)
- Cebula (105 g)
- Marchew (90 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Goździk (1.5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
Sos tuńczykowy z kaparami
- Tuńczyk w sosie własnym (150 g)
- Majonez (80 g)
- Kapary (60 g)
- Anchois (sardela) (20 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.