fbpx
logo
Szukaj
open close

Polędwiczki wieprzowe w zalewie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5396389-3506-4801-9fd1-2d68aedd5853
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwiczki wieprzowe w zalewie

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy dżem, dolewamy wino i całość dokładnie mieszamy
  • Do miski z marynatą wkładamy mięso i mieszamy, tak aby było nią równomiernie pokryte
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy na ok. 6 godz. do lodówki
  • Jeśli to możliwe – co ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy mięso, polewamy połową marynaty i posypujemy zieleniną
  • Następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 40 minut
  • Po ok. 20 minutach obracamy mięso na drugą stronę i smarujemy pozostała marynatą
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Schab gotowany w winie

  • Cielęcina udziec (1200 g)
  • Wino białe wytrawne (750 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Goździk (1.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)

Sos tuńczykowy z kaparami

  • Tuńczyk w sosie własnym (150 g)
  • Majonez (80 g)
  • Kapary (60 g)
  • Anchois (sardela) (20 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwica wołowa z awokado

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy połowę tłuszczu (oliwy) i połowę soku z cytryny, chrzan oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego), polewamy marynatą i odstawiamy…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >

Udka kurczaka z parmezanem

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z udek ściągamy skórę (wyrzucamy) Przygotowujemy trzy miski – do jednej…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >