Szynka z cielęciny, boczku i grzybów podawana z sałatką
Szynka z cielęciny, boczku i grzybów podawana z sałatką
Przygotowanie
Szynka
- Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku
- Boczek kroimy w kostkę
- Grzyby kroimy na kawałki
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy
- Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar wkładamy do lodówki na min. 12 godz.
- Po tym czasie wyciągamy szynkowar z lodówki i odstawiamy na ok. 3 godz., aby masa osiągnęła temp. pokojową
- W dużym garnku zagotowujemy wodę
- Do gorącej wody wkładamy szynkowar, a do szynkowaru termometr kuchenny
- Szynkę parzymy do temp. 75 st. C
- Wyciągamy szynkowar z garnka i odstawiamy do ostygnięcia
- Ostygnięty szynkowar wkładamy do lodówki na 12 godz.
- Po tym czasie szynka jest gotowa do spożycia (najwygodniej będzie przekroić szynkę na pół, a następnie pokroić w plastry)
- Na talerzu obok sałatki układamy plastry szynki
Dodatek do szynki
- Brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
- Rzodkiewkę kroimy w plastry
- Na talerzu układamy wszystkie warzywa i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szynek.
Autor
Lista składników
Szynka
- Cielęcina karkówka (500 g)
- Boczek wieprzowy (surowy) (255 g)
- Rydz (świeży) (250 g)
- Czosnek (10 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Dodatek do szynki
- Sałata lodowa (200 g)
- Brokuł (200 g)
- Cykoria (80 g)
- Rzodkiewka (75 g)
- Sos vinaigrette (50 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Pieczeń ze schabu z wolnowaru z puree z dyni
Pieczeń: Schab solimy, pieprzymy Marchew, pietruszkę, 1 cebulę obieramy Kroimy w plastry lub w kawałki i kładziemy na dnie wolnowaru Pora kroimy wzdłuż na pół, płuczemy, kroimy w półksiężyce i dodajemy do warzyw Mięso kładziemy…
WIĘCEJ >Sałatka azjatycka
Sałatę i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki w połówki Wszystkie składniki na sos mieszamy w rondelku i przez chwilę podgrzewamy Polewamy warzywa sosem Podajemy
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)
WIĘCEJ >Kokosowy dorsz
Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…
WIĘCEJ >