fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka z cielęciny, boczku i grzybów podawana z sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09863e8a-66f4-480d-8441-c50808183343
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szynka z cielęciny, boczku i grzybów podawana z sałatką

Przygotowanie

Szynka

  • Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy na kawałki
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar wkładamy do lodówki na min. 12 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy szynkowar z lodówki i odstawiamy na ok. 3 godz., aby masa osiągnęła temp. pokojową
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę
  • Do gorącej wody wkładamy szynkowar, a do szynkowaru termometr kuchenny
  • Szynkę parzymy do temp. 75 st. C
  • Wyciągamy szynkowar z garnka i odstawiamy do ostygnięcia
  • Ostygnięty szynkowar wkładamy do lodówki na 12 godz.
  • Po tym czasie szynka jest gotowa do spożycia (najwygodniej będzie przekroić szynkę na pół, a następnie pokroić w plastry)
  • Na talerzu obok sałatki układamy plastry szynki

Dodatek do szynki

  • Brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Na talerzu układamy wszystkie warzywa i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szynek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Trudny

Lista składników

Szynka

  • Cielęcina karkówka (500 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (255 g)
  • Rydz (świeży) (250 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Dodatek do szynki

  • Sałata lodowa (200 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Cykoria (80 g)
  • Rzodkiewka (75 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Sitko, Szynkowar, Termometr kuchenny

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 1

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczeń ze schabu z wolnowaru z puree z dyni

Pieczeń: Schab solimy, pieprzymy Marchew, pietruszkę, 1 cebulę obieramy Kroimy w plastry lub w kawałki i kładziemy na dnie wolnowaru Pora kroimy wzdłuż na pół, płuczemy, kroimy w półksiężyce i dodajemy do warzyw Mięso kładziemy…

WIĘCEJ >

Sałatka azjatycka

Sałatę i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki w połówki Wszystkie składniki na sos mieszamy w rondelku i przez chwilę podgrzewamy Polewamy warzywa sosem Podajemy

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)

WIĘCEJ >

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >