fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd2ab2046-eaec-4d06-b309-ddfe9a152106
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką

Przygotowanie

Szynka

  • Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy na kawałki
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar wkładamy do lodówki na min. 12 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy szynkowar z lodówki i odstawiamy na ok. 3 godz., aby masa osiągnęła temp. pokojową
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę
  • Do gorącej wody wkładamy szynkowar, a do szynkowaru termometr kuchenny
  • Szynkę parzymy do temp. 75 st. C
  • Wyciągamy szynkowar z garnka i odstawiamy do ostygnięcia
  • Ostygnięty szynkowar wkładamy do lodówki na 12 godz.
  • Po tym czasie szynka jest gotowa do spożycia (najwygodniej będzie przekroić szynkę na pół, a następnie pokroić w plastry)
  • Na talerzu obok sałatki układamy plastry szynki

Dodatek do szynki

  • Brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Na talerzu układamy wszystkie warzywa i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szynki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Trudny

Lista składników

Szynka

  • Wieprzowina karkówka (500 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (255 g)
  • Rydz (świeży) (250 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Dodatek do szynki

  • Sałata lodowa (200 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Cykoria (80 g)
  • Rzodkiewka (75 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Sitko, Szynkowar, Termometr kuchenny

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 1

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frytki z batatów

Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól Mieszamy Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki Pieczemy 25…

WIĘCEJ >

Chłodnik czosnkowo – koperkowy z łososiem

Mleko wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy czosnek Wydrążony miąższ z awokado Miksujemy blenderem Łososia kroimy w drobne paski, dodajemy do zupy Dodajemy koperek, mieszamy Doprawiamy solą i pieprzem

WIĘCEJ >

Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów

Włączamy piekarnik na 170 stopni Kurczaka posolić i popieprzyć Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi Plastry warzyw kroimy w słupki o grubości 1 cm Na boczku kładziemy pokrojone warzywa Na…

WIĘCEJ >

Barszcz postny wigilijny

Buraki obieramy 1 buraka trzemy na tarce na grubych oczkach do miski i wlewamy tam pół szklanki zimnej wody, 25 ml octu i mieszamy Resztę obranych buraków kroimy w plastry Plastry wrzucamy do garnka i…

WIĘCEJ >