Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką
Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką
Przygotowanie
Szynka
- Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku
- Boczek kroimy w kostkę
- Grzyby kroimy na kawałki
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy
- Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar wkładamy do lodówki na min. 12 godz.
- Po tym czasie wyciągamy szynkowar z lodówki i odstawiamy na ok. 3 godz., aby masa osiągnęła temp. pokojową
- W dużym garnku zagotowujemy wodę
- Do gorącej wody wkładamy szynkowar, a do szynkowaru termometr kuchenny
- Szynkę parzymy do temp. 75 st. C
- Wyciągamy szynkowar z garnka i odstawiamy do ostygnięcia
- Ostygnięty szynkowar wkładamy do lodówki na 12 godz.
- Po tym czasie szynka jest gotowa do spożycia (najwygodniej będzie przekroić szynkę na pół, a następnie pokroić w plastry)
- Na talerzu obok sałatki układamy plastry szynki
Dodatek do szynki
- Brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
- Rzodkiewkę kroimy w plastry
- Na talerzu układamy wszystkie warzywa i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szynki.
Autor
Lista składników
Szynka
- Wieprzowina karkówka (500 g)
- Boczek wieprzowy (surowy) (255 g)
- Rydz (świeży) (250 g)
- Czosnek (10 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Dodatek do szynki
- Sałata lodowa (200 g)
- Brokuł (200 g)
- Cykoria (80 g)
- Rzodkiewka (75 g)
- Sos vinaigrette (50 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Frytki z batatów
Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól Mieszamy Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki Pieczemy 25…
WIĘCEJ >Chłodnik czosnkowo – koperkowy z łososiem
Mleko wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy czosnek Wydrążony miąższ z awokado Miksujemy blenderem Łososia kroimy w drobne paski, dodajemy do zupy Dodajemy koperek, mieszamy Doprawiamy solą i pieprzem
WIĘCEJ >Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów
Włączamy piekarnik na 170 stopni Kurczaka posolić i popieprzyć Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi Plastry warzyw kroimy w słupki o grubości 1 cm Na boczku kładziemy pokrojone warzywa Na…
WIĘCEJ >Barszcz postny wigilijny
Buraki obieramy 1 buraka trzemy na tarce na grubych oczkach do miski i wlewamy tam pół szklanki zimnej wody, 25 ml octu i mieszamy Resztę obranych buraków kroimy w plastry Plastry wrzucamy do garnka i…
WIĘCEJ >