fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-1-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką

Przygotowanie

Szynka

  • Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy na kawałki
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar wkładamy do lodówki na min. 12 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy szynkowar z lodówki i odstawiamy na ok. 3 godz., aby masa osiągnęła temp. pokojową
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę
  • Do gorącej wody wkładamy szynkowar, a do szynkowaru termometr kuchenny
  • Szynkę parzymy do temp. 75 st. C
  • Wyciągamy szynkowar z garnka i odstawiamy do ostygnięcia
  • Ostygnięty szynkowar wkładamy do lodówki na 12 godz.
  • Po tym czasie szynka jest gotowa do spożycia (najwygodniej będzie przekroić szynkę na pół, a następnie pokroić w plastry)
  • Na talerzu obok sałatki układamy plastry szynki

Dodatek do szynki

  • Brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Na talerzu układamy wszystkie warzywa i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szynki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Trudny

Lista składników

Szynka

  • Wieprzowina karkówka (500 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (255 g)
  • Rydz (świeży) (250 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Dodatek do szynki

  • Sałata lodowa (200 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Cykoria (80 g)
  • Rzodkiewka (75 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Sitko, Szynkowar, Termometr kuchenny

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 1

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z sosem mojito

Cukinię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie Miętę, sok wyciśnięty z limonki, ocet, oliwę i szczyptę soli blendujemy na jak najbardziej jednolity sos Sałatę i ogórka kroimy, układamy w misce z…

WIĘCEJ >

Polędwiczka na sałatce z kalarepy

Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, następnie grillujemy, kroimy w cienkie plastry. Kalarepę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy pokrojone na połówki oliwki, posiekaną nać pietruszki, cebulę, skrapiamy octem,…

WIĘCEJ >

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.

WIĘCEJ >