Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą
Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą
Przygotowanie
Szynka
- Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić
- Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach
- Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min
- Wkładamy masę mięsną do szynkowar
- Zakręcamy, zakładamy sprężynę
- Wkładamy na minimum 8 godz. do lodówki
- Wyjmujemy szynkowar ze dwie godziny wcześniej z lodówki żeby masa mięsa lekko się ogrzała
- W dużym garnku (który będzie wyższy niż szynkowar) wlewamy wodę do ¾ wysokości i zagotowujemy
- Wkładamy sondę z termometru i ustawiamy termometr na 72 st. C
- Ustawiamy płomień na minimum, żeby woda nie zaczęła wrzeć, tylko ma lekko „pykać”, czyli mają iść pęcherzyki powietrza jak w wodzie gazowanej
- Parzymy szynkę około 1,5 godz.
- Wyjmujemy szynkowar z wrzątku i czekamy aż wystygnie
- Wystudzony szynkowar wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki
- Po tym czasie wyjmujemy szynkowar
- Odkręcamy dekiel
- Nożem objeżdżamy na około szynkę przy ścianie szynkowaru
- Bierzemy jakąś miskę (dzięki temu, woda/sok nie popłynie nam po stole)
- Obracamy do góry nogami i czekamy aż szynka spadnie
- Najlepiej przekroić wzdłuż na pół i każdą połówkę jeszcze na pół a następnie kawałki w plastry
Sałatka
- Sałatę drzemy w palcach
- Ogórki kroimy w paski
- Rzodkiewki kroimy w plasterki
- Pomidorki kroimy na połówki
- Wszystkie składniki kładziemy na talerzu
- Dodajemy rukolę
- Polewamy sosem
Rady dietetyka
Szynkę z sarny możesz zamienić na szynkę parmeńską (sklepową). Zwracaj uwagę na skład, który powinien być jak najkrótszy i powinien zawierać jak najmniejszą ilość konserwantów i innych sztucznych dodatków w żywności.
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie można spożywać pomidorów, więc należy pominąć je w przepisie. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania pozostanie wciąż taki sam.
Szynkę warto wykonać wcześniej. Większe ilości można pomrozić i wyciągnąć z zamrażarki zawsze, kiedy najdzie ochota. Wówczas przygotowanie tej potrawy zajmie Ci około 30 min. Z przepisu powstanie około 2 kg szynki.
Autor
Lista składników
Szynka
- 750 g łopatki z sarny
- 250 g surowego boczku
- 1 szczypta rozmarynu (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- ½ słoika żurawiny (100 g)
Sałatka
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- ½ ogórka kiszonego (30 g)
- 2 rzodkiewki (30 g)
- 2 pomidorki koktajlowe (40 g)
- ½ garści rukoli (10 g)
- 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kiełbasa parzona
½ litra wody wkładamy do lodówki Jelita wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy ręką Zmieniamy wodę i znowu mieszamy i tak z 3 razy Zostawiamy je w wodzie (jeśli wyschną, to nie da…
WIĘCEJ >Sałatka z tuńczykiem
Tuńczyka posypujemy solą i grillujemy po 2 minuty z każdej strony Sałatę targamy na kawałki Dodajemy pokrojoną paprykę szpiczastą Układamy steka na sałacie Polewamy oliwą i sokiem z limonki
WIĘCEJ >Goleń (pręga) wołowa z warzywami pieczona
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Pręgę z warzywami kładziemy w naczyniu żaroodpornym Solimy, pieprzymy, dodajemy liścia i ziela Mieszamy Przykrywamy pokrywką Wkładamy do piekarnika 170 st. C na 3 godziny Co godzinę otwieramy piekarnik,…
WIĘCEJ >Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym
Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość…
WIĘCEJ >