fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-1-4

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Przygotowanie

Szynka

  • Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić
  • Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach
  • Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min
  • Wkładamy masę mięsną do szynkowar
  • Zakręcamy, zakładamy sprężynę
  • Wkładamy na minimum 8 godz. do lodówki
  • Wyjmujemy szynkowar ze dwie godziny wcześniej z lodówki żeby masa mięsa lekko się ogrzała
  • W dużym garnku (który będzie wyższy niż szynkowar) wlewamy wodę do ¾ wysokości i zagotowujemy
  • Wkładamy sondę z termometru i ustawiamy termometr na 72 st. C
  • Ustawiamy płomień na minimum, żeby woda nie zaczęła wrzeć, tylko ma lekko „pykać”, czyli mają iść pęcherzyki powietrza jak w wodzie gazowanej
  • Parzymy szynkę około 1,5 godz.
  • Wyjmujemy szynkowar z wrzątku i czekamy aż wystygnie
  • Wystudzony szynkowar wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkowar
  • Odkręcamy dekiel
  • Nożem objeżdżamy na około szynkę przy ścianie szynkowaru
  • Bierzemy jakąś miskę (dzięki temu, woda/sok nie popłynie nam po stole)
  • Obracamy do góry nogami i czekamy aż szynka spadnie
  • Najlepiej przekroić wzdłuż na pół i każdą połówkę jeszcze na pół a następnie kawałki w plastry

Sałatka

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Ogórki kroimy w paski
  • Rzodkiewki kroimy w plasterki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Wszystkie składniki kładziemy na talerzu
  • Dodajemy rukolę
  • Polewamy sosem

Rady dietetyka

Szynkę z sarny możesz zamienić na szynkę parmeńską (sklepową). Zwracaj uwagę na skład, który powinien być jak najkrótszy i powinien zawierać jak najmniejszą ilość konserwantów i innych sztucznych dodatków w żywności.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie można spożywać pomidorów, więc należy pominąć je w przepisie. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania pozostanie wciąż taki sam.

Szynkę warto wykonać wcześniej. Większe ilości można pomrozić i wyciągnąć z zamrażarki zawsze, kiedy najdzie ochota. Wówczas przygotowanie tej potrawy zajmie Ci około 30 min. Z przepisu powstanie około 2 kg szynki.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 5
Trudność: Trudny

Lista składników

Szynka

  • 750 g łopatki z sarny
  • 250 g surowego boczku
  • 1 szczypta rozmarynu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ słoika żurawiny (100 g)

Sałatka

  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • ½ ogórka kiszonego (30 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • 2 pomidorki koktajlowe (40 g)
  • ½ garści rukoli (10 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Szynkowar, Termometr kuchenny
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomidorowy ryż gotowany

Ryż gotujemy w garnku z wodą, solą i mlekiem kokosowym. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do garnka (gdy ryż jest jeszcze twardy). Wszystko gotujemy razem do miękkości ryżu. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy…

WIĘCEJ >

Kulki czarne

Wszystkie składniki oprócz nasion chia dokładnie zmiksować blenderem Uformować kulki Obtoczyć kulki w nasionach chia

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki w sosie cytrynowym

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę. Kaczkę…

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….

WIĘCEJ >