fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-1-4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Przygotowanie

Szynka

  • Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić
  • Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach
  • Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min
  • Wkładamy masę mięsną do szynkowar
  • Zakręcamy, zakładamy sprężynę
  • Wkładamy na minimum 8 godz. do lodówki
  • Wyjmujemy szynkowar ze dwie godziny wcześniej z lodówki żeby masa mięsa lekko się ogrzała
  • W dużym garnku (który będzie wyższy niż szynkowar) wlewamy wodę do ¾ wysokości i zagotowujemy
  • Wkładamy sondę z termometru i ustawiamy termometr na 72 st. C
  • Ustawiamy płomień na minimum, żeby woda nie zaczęła wrzeć, tylko ma lekko „pykać”, czyli mają iść pęcherzyki powietrza jak w wodzie gazowanej
  • Parzymy szynkę około 1,5 godz.
  • Wyjmujemy szynkowar z wrzątku i czekamy aż wystygnie
  • Wystudzony szynkowar wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkowar
  • Odkręcamy dekiel
  • Nożem objeżdżamy na około szynkę przy ścianie szynkowaru
  • Bierzemy jakąś miskę (dzięki temu, woda/sok nie popłynie nam po stole)
  • Obracamy do góry nogami i czekamy aż szynka spadnie
  • Najlepiej przekroić wzdłuż na pół i każdą połówkę jeszcze na pół a następnie kawałki w plastry

Sałatka

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Ogórki kroimy w paski
  • Rzodkiewki kroimy w plasterki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Wszystkie składniki kładziemy na talerzu
  • Dodajemy rukolę
  • Polewamy sosem

Rady dietetyka

Szynkę z sarny możesz zamienić na szynkę parmeńską (sklepową). Zwracaj uwagę na skład, który powinien być jak najkrótszy i powinien zawierać jak najmniejszą ilość konserwantów i innych sztucznych dodatków w żywności.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie można spożywać pomidorów, więc należy pominąć je w przepisie. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania pozostanie wciąż taki sam.

Szynkę warto wykonać wcześniej. Większe ilości można pomrozić i wyciągnąć z zamrażarki zawsze, kiedy najdzie ochota. Wówczas przygotowanie tej potrawy zajmie Ci około 30 min. Z przepisu powstanie około 2 kg szynki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 5
Trudność: Trudny

Lista składników

Szynka

  • 750 g łopatki z sarny
  • 250 g surowego boczku
  • 1 szczypta rozmarynu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ słoika żurawiny (100 g)

Sałatka

  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • ½ ogórka kiszonego (30 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • 2 pomidorki koktajlowe (40 g)
  • ½ garści rukoli (10 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Szynkowar, Termometr kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Parówki drobiowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Krupnik z komosy ryżowej

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…

WIĘCEJ >