Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą
Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą
Przygotowanie
Szynka
- Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić
- Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach
- Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min
- Wkładamy masę mięsną do szynkowar
- Zakręcamy, zakładamy sprężynę
- Wkładamy na minimum 8 godz. do lodówki
- Wyjmujemy szynkowar ze dwie godziny wcześniej z lodówki żeby masa mięsa lekko się ogrzała
- W dużym garnku (który będzie wyższy niż szynkowar) wlewamy wodę do ¾ wysokości i zagotowujemy
- Wkładamy sondę z termometru i ustawiamy termometr na 72 st. C
- Ustawiamy płomień na minimum, żeby woda nie zaczęła wrzeć, tylko ma lekko „pykać”, czyli mają iść pęcherzyki powietrza jak w wodzie gazowanej
- Parzymy szynkę około 1,5 godz.
- Wyjmujemy szynkowar z wrzątku i czekamy aż wystygnie
- Wystudzony szynkowar wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki
- Po tym czasie wyjmujemy szynkowar
- Odkręcamy dekiel
- Nożem objeżdżamy na około szynkę przy ścianie szynkowaru
- Bierzemy jakąś miskę (dzięki temu, woda/sok nie popłynie nam po stole)
- Obracamy do góry nogami i czekamy aż szynka spadnie
- Najlepiej przekroić wzdłuż na pół i każdą połówkę jeszcze na pół a następnie kawałki w plastry
Sałatka
- Sałatę drzemy w palcach
- Ogórki kroimy w paski
- Rzodkiewki kroimy w plasterki
- Pomidorki kroimy na połówki
- Wszystkie składniki kładziemy na talerzu
- Dodajemy rukolę
- Polewamy sosem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy spożywać pomidorów. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
Szynka
- Sarnina łopatka (750 g)
- Boczek wieprzowy (surowy) (250 g)
- Żurawina konfitura (100 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sałatka
- Sałata rzymska (350 g)
- Pomidor koktajlowy (200 g)
- Rzodkiewka (150 g)
- Ogórek długi (150 g)
- Sos vinaigrette (100 g)
- Rukola (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów
Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…
WIĘCEJ >Chłodnik ze szpinaku i awokado
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…
WIĘCEJ >Tofu z chilli i orzeszkami
Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”. Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty…
WIĘCEJ >