fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-1-4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Przygotowanie

Szynka

  • Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić
  • Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach
  • Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min
  • Wkładamy masę mięsną do szynkowar
  • Zakręcamy, zakładamy sprężynę
  • Wkładamy na minimum 8 godz. do lodówki
  • Wyjmujemy szynkowar ze dwie godziny wcześniej z lodówki żeby masa mięsa lekko się ogrzała
  • W dużym garnku (który będzie wyższy niż szynkowar) wlewamy wodę do ¾ wysokości i zagotowujemy
  • Wkładamy sondę z termometru i ustawiamy termometr na 72 st. C
  • Ustawiamy płomień na minimum, żeby woda nie zaczęła wrzeć, tylko ma lekko „pykać”, czyli mają iść pęcherzyki powietrza jak w wodzie gazowanej
  • Parzymy szynkę około 1,5 godz.
  • Wyjmujemy szynkowar z wrzątku i czekamy aż wystygnie
  • Wystudzony szynkowar wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkowar
  • Odkręcamy dekiel
  • Nożem objeżdżamy na około szynkę przy ścianie szynkowaru
  • Bierzemy jakąś miskę (dzięki temu, woda/sok nie popłynie nam po stole)
  • Obracamy do góry nogami i czekamy aż szynka spadnie
  • Najlepiej przekroić wzdłuż na pół i każdą połówkę jeszcze na pół a następnie kawałki w plastry

Sałatka

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Ogórki kroimy w paski
  • Rzodkiewki kroimy w plasterki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Wszystkie składniki kładziemy na talerzu
  • Dodajemy rukolę
  • Polewamy sosem

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy spożywać pomidorów. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 5
Trudność: Trudny

Lista składników

Szynka

  • Sarnina łopatka (750 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (250 g)
  • Żurawina konfitura (100 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Sałata rzymska (350 g)
  • Pomidor koktajlowy (200 g)
  • Rzodkiewka (150 g)
  • Ogórek długi (150 g)
  • Sos vinaigrette (100 g)
  • Rukola (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - wysoki, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Szynkowar, Talerz, Termometr kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czereśnie

Czereśnie umyć pod bieżące wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów

Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Tofu z chilli i orzeszkami

Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”. Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty…

WIĘCEJ >