Cielęcina z serem po parmeńsku
Cielęcina z serem po parmeńsku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Mięso i ser (mozzarellę) kroimy w plastry
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przecier, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę oraz przyprawy (pieprz i sól) i mieszamy, do drugiej wlewamy białka i delikatnie roztrzepujemy, a do trzeciej ścieramy na drobnych oczkach tarki ser (parmezan), dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Mięso panierujemy w kolejności podanych misek i układamy na papierze, a następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 25 minut
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, na mięso nakładamy sos oraz ser (mozzarellę) i wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.
To danie możemy podawać z różnymi dodatkami np. frytkami lub ziemniakami.
Autor
Lista składników
- Cielęcina udziec (800 g)
- Przecier pomidorowy (400 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
- Bułka tarta (150 g)
- Cebula (105 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Jajo białko (62 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Cielęcina z szynką i ziołami
Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozbijamy tłuczkiem Na każdym kawałku mięsa kładziemy zieleninę i posypujemy przyprawami (pieprzem), a następnie owijamy…
WIĘCEJ >Pulpety cielęce, ziemniaki i sałatka
Pulpety cielęce Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 7-8 minut Bułkę wkładamy do miski z wodą i…
WIĘCEJ >Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką
Grasica z kurkami: Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do…
WIĘCEJ >