fbpx
logo
Szukaj
open close

Cielęcina z serem po parmeńsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c88834b99-61ab-4fdf-a821-8d49b1362862
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cielęcina z serem po parmeńsku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mięso i ser (mozzarellę) kroimy w plastry
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przecier, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę oraz przyprawy (pieprz i sól) i mieszamy, do drugiej wlewamy białka i delikatnie roztrzepujemy, a do trzeciej ścieramy na drobnych oczkach tarki ser (parmezan), dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mięso panierujemy w kolejności podanych misek i układamy na papierze, a następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, na mięso nakładamy sos oraz ser (mozzarellę) i wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

To danie możemy podawać z różnymi dodatkami np. frytkami lub ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (800 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wykwintna sałatka z serem pleśniowym

Do miski wrzucamy ser i rozgniatamy na „pastę” Dodajemy śmietanę z majonezem i dokładnie mieszamy Dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i ponownie dokładnie mieszamy Jabłka kroimy w cienkie cząstki (gniazdo nasienne usuwamy) i przenosimy…

WIĘCEJ >

Smoothie z sałaty i natki pietruszki

Jabłko oraz banana obieramy i kroimy na kawałki Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >

Wywar rumiany

Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…

WIĘCEJ >