fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cielęcina z serem po parmeńsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c88834b99-61ab-4fdf-a821-8d49b1362862
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cielęcina z serem po parmeńsku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mięso i ser (mozzarellę) kroimy w plastry
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przecier, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę oraz przyprawy (pieprz i sól) i mieszamy, do drugiej wlewamy białka i delikatnie roztrzepujemy, a do trzeciej ścieramy na drobnych oczkach tarki ser (parmezan), dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mięso panierujemy w kolejności podanych misek i układamy na papierze, a następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, na mięso nakładamy sos oraz ser (mozzarellę) i wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

To danie możemy podawać z różnymi dodatkami np. frytkami lub ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (800 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Mąka pszenna (100 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczanka z mlekiem roślinnym i miodem

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Polewamy łyżką miodu Można posypać cynamonem

WIĘCEJ >

Marchewka z miodem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym Chili drobno siekamy Do garnka wlewamy miód i ocet, dodajemy chili…

WIĘCEJ >

Filet z indyka w stylu tex-mex

Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i mieszamy Na talerzu układamy mięso i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-12 minut, co…

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

Gulasz:         Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…

WIĘCEJ >