Cielęcina z serem po parmeńsku
Cielęcina z serem po parmeńsku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Mięso i ser (mozzarellę) kroimy w plastry
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przecier, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę oraz przyprawy (pieprz i sól) i mieszamy, do drugiej wlewamy białka i delikatnie roztrzepujemy, a do trzeciej ścieramy na drobnych oczkach tarki ser (parmezan), dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Mięso panierujemy w kolejności podanych misek i układamy na papierze, a następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 25 minut
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, na mięso nakładamy sos oraz ser (mozzarellę) i wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.
To danie możemy podawać z różnymi dodatkami np. frytkami lub ziemniakami.
Autor
Lista składników
- Cielęcina udziec (800 g)
- Przecier pomidorowy (400 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
- Bułka tarta (150 g)
- Cebula (105 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Jajo białko (62 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wykwintna sałatka z serem pleśniowym
Do miski wrzucamy ser i rozgniatamy na „pastę” Dodajemy śmietanę z majonezem i dokładnie mieszamy Dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i ponownie dokładnie mieszamy Jabłka kroimy w cienkie cząstki (gniazdo nasienne usuwamy) i przenosimy…
WIĘCEJ >Smoothie z sałaty i natki pietruszki
Jabłko oraz banana obieramy i kroimy na kawałki Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą konsystencję
WIĘCEJ >Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową
Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…
WIĘCEJ >Wywar rumiany
Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…
WIĘCEJ >