fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpety cielęce, ziemniaki i sałatka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccc0c6156-0145-4956-a577-5d80ebd4ff22
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pulpety cielęce, ziemniaki i sałatka

Przygotowanie

Pulpety cielęce

  • Mięso mielimy na standardowym sitku do miski
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 7-8 minut
  • Bułkę wkładamy do miski z wodą i namaczamy przez ok. 4-5 minut
  • Następnie delikatnie odciskamy bułkę z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa
  • Do mięsa dodajemy również podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc pulpety i obtaczamy w bułce tartej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpety i smażymy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając
  • Usmażone pulpety nakładamy na talerze z ziemniakami i sałatką

Ziemniaki i sałatka

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Na talerzach układamy sałatę oraz pomidorki i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami
  • Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy tłuczkiem na jednolitą masę i nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pulpetów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pulpety cielęce

  • Cielęcina łopatka (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka pszenna (40 g)
  • Smalec z gęsi (36 g)
  • Bułka tarta (16 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Ziemniaki i sałatka

  • Ziemniak (600 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Rukola (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Shake jaglany z owocami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Chili con carne z jelenia

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cukinię…

WIĘCEJ >

Shake z kaki

Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera Dodać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczaka i jabłek

Pierś z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut Następnie po ostudzeniu kroimy w kostkę Selera i awokado kroimy w kostkę Jabłko obieramy i także kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy w…

WIĘCEJ >