fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpety cielęce, ziemniaki i sałatka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccc0c6156-0145-4956-a577-5d80ebd4ff22
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pulpety cielęce, ziemniaki i sałatka

Przygotowanie

Pulpety cielęce

  • Mięso mielimy na standardowym sitku do miski
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 7-8 minut
  • Bułkę wkładamy do miski z wodą i namaczamy przez ok. 4-5 minut
  • Następnie delikatnie odciskamy bułkę z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa
  • Do mięsa dodajemy również podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc pulpety i obtaczamy w bułce tartej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpety i smażymy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając
  • Usmażone pulpety nakładamy na talerze z ziemniakami i sałatką

Ziemniaki i sałatka

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Na talerzach układamy sałatę oraz pomidorki i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami
  • Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy tłuczkiem na jednolitą masę i nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pulpetów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pulpety cielęce

  • Cielęcina łopatka (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka pszenna (40 g)
  • Smalec z gęsi (36 g)
  • Bułka tarta (16 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Ziemniaki i sałatka

  • Ziemniak (600 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Rukola (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Lasagne z wołowiną i pesto

Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i drobno siekamy W rondlu podgrzewamy 3/5 ilości tłuszczu (oliwy) Dodajemy mąkę i mieszamy na gęstą masę Ściągamy rondel z palnika i cały czas…

WIĘCEJ >

Stir-fried pak choi

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…

WIĘCEJ >

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut) Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie Gdy ostygnie, kroimy dynię…

WIĘCEJ >

Fasolka z pistacjowym pesto

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z fasolki odcinamy końcówki Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy orzechy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy Następnie…

WIĘCEJ >