fbpx
logo
Szukaj
open close

Pulpety cielęce, ziemniaki i sałatka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccc0c6156-0145-4956-a577-5d80ebd4ff22
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pulpety cielęce, ziemniaki i sałatka

Przygotowanie

Pulpety cielęce

  • Mięso mielimy na standardowym sitku do miski
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 7-8 minut
  • Bułkę wkładamy do miski z wodą i namaczamy przez ok. 4-5 minut
  • Następnie delikatnie odciskamy bułkę z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa
  • Do mięsa dodajemy również podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc pulpety i obtaczamy w bułce tartej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpety i smażymy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając
  • Usmażone pulpety nakładamy na talerze z ziemniakami i sałatką

Ziemniaki i sałatka

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Na talerzach układamy sałatę oraz pomidorki i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami
  • Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy tłuczkiem na jednolitą masę i nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pulpetów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pulpety cielęce

  • Cielęcina łopatka (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka pszenna (40 g)
  • Smalec z gęsi (36 g)
  • Bułka tarta (16 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Ziemniaki i sałatka

  • Ziemniak (600 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Rukola (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Omlet prawie serowy

Jajka blendujemy z płatkami drożdżowymi, papryką wędzoną i szczyptą soli. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym. Wylewamy masę na patelnię i smażymy do czasu gdy dół omleta się zetnie i zarumieni. Omlet obracamy i smażymy z…

WIĘCEJ >

Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 min z każdej strony na średnim ogniu  Przekładamy mięso na naczynie żaroodporne Pieczemy 10 min Warzywa…

WIĘCEJ >

Kokosowa smażona ryba

Rybę kroimy na kawałki Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz (aby wlana na niego kropla wody zaczęła skwierczeć) Do plastikowej torby wsypujemy mąkę oraz wszystkie przyprawy i mieszamy Następnie do torby wrzucamy po 2-3 kawałki ryby…

WIĘCEJ >

Krem z buraków z malinami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Buraki kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy buraki, dolewamy bulion i zagotowujemy Zmniejszamy ogień, dodajemy maliny…

WIĘCEJ >