fbpx
logo
Szukaj
open close

Pulpety cielęce, ziemniaki i sałatka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccc0c6156-0145-4956-a577-5d80ebd4ff22
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pulpety cielęce, ziemniaki i sałatka

Przygotowanie

Pulpety cielęce

  • Mięso mielimy na standardowym sitku do miski
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 7-8 minut
  • Bułkę wkładamy do miski z wodą i namaczamy przez ok. 4-5 minut
  • Następnie delikatnie odciskamy bułkę z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa
  • Do mięsa dodajemy również podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc pulpety i obtaczamy w bułce tartej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpety i smażymy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając
  • Usmażone pulpety nakładamy na talerze z ziemniakami i sałatką

Ziemniaki i sałatka

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Na talerzach układamy sałatę oraz pomidorki i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami
  • Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy tłuczkiem na jednolitą masę i nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pulpetów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pulpety cielęce

  • Cielęcina łopatka (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka pszenna (40 g)
  • Smalec z gęsi (36 g)
  • Bułka tarta (16 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Ziemniaki i sałatka

  • Ziemniak (600 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Rukola (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym

Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy, posiekaną (…)

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy (…)

WIĘCEJ >

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym (…)

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy (…)

WIĘCEJ >

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy (…)

WIĘCEJ >