Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym
Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym
Przygotowanie
- Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dodajemy przyprawy, posiekaną zieleninę, bułkę tartą, tłuszcz (masło) oraz wybijamy jajo i całość dokładnie blendujemy
- Z uzyskanej masy formujemy pulpety
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy pulpety i podsmażamy przez ok. 3-5 minut (na złotawy kolor)
- Następnie dolewamy passatę, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 6-8 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
- Passata pomidorowa (350 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Bułka tarta (16 g)
- Masło (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Koper (świeży) (6 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Curry w proszku (1.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z wędzonym łososiem
Zieleninę drobno siekamy Rybę kroimy w cienkie paski Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy W rondlu roztapiamy tłuszcz, a kiedy zacznie skwierczeć – wsypujemy…
WIĘCEJ >Słoneczna sałatka sardynkowa
Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…
WIĘCEJ >Makrela wędzona z sałatką warzywną
Rybę i warzywa kroimy w kostkę Wszystkie składniki (poza chlebem) wrzucamy do miski i mieszamy Obok sałatki kładziemy kromki chleba
WIĘCEJ >