fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cielęcina z szynką i ziołami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-253
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cielęcina z szynką i ziołami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozbijamy tłuczkiem
  • Na każdym kawałku mięsa kładziemy zieleninę i posypujemy przyprawami (pieprzem), a następnie owijamy lekko przez środek plastrem szynki, tak aby przykryć zieleninę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso (stroną z ziołami do dołu) i smażymy przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż szynka będzie chrupiąca)
  • Następnie obracamy mięso na drugą stronę i smażymy również przez ok. 8-10 minut
  • Cytrynę kroimy w ćwiartki
  • Mięso nakładamy na talerze i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (720 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Szynka parmeńska (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami

Wątróbkę kładziemy na ręcznik papierowy, żeby woda/sok/krew nie pryskała nam na patelni Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 30 min) Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub piórka Gruszkę oczyścić z gniazda…

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…

WIĘCEJ >

Koktajl z jagód

Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Sałatka z kasza bulgur

Do miski wsypujemy kaszę, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut (aby nasiąknęła) Następnie kaszę odsączamy i rozkładamy w płaskim naczyniu, aby całkowicie ostygła i odparowała Pomidory z ogórkami kroimy w kostkę i przenosimy…

WIĘCEJ >