Cielęcina z szynką i ziołami
Cielęcina z szynką i ziołami
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozbijamy tłuczkiem
- Na każdym kawałku mięsa kładziemy zieleninę i posypujemy przyprawami (pieprzem), a następnie owijamy lekko przez środek plastrem szynki, tak aby przykryć zieleninę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso (stroną z ziołami do dołu) i smażymy przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż szynka będzie chrupiąca)
- Następnie obracamy mięso na drugą stronę i smażymy również przez ok. 8-10 minut
- Cytrynę kroimy w ćwiartki
- Mięso nakładamy na talerze i skrapiamy sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.
Autor
Lista składników
- Cielęcina udziec (800 g)
- Szynka parmeńska (120 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Masło (15 g)
- Szałwia (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Ziołowo-cytrynowe sznycle cielęce ze szpinakiem
Mięso kroimy na kawałki i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia, a następnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm Do miski (niemetalowej) wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy posiekaną zieleninę…
WIĘCEJ >Szynka z cielęciny, boczku i grzybów podawana z sałatką
Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar…
WIĘCEJ >Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką
Grasica z kurkami: Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do…
WIĘCEJ >