fbpx
logo
Szukaj
open close

Cielęcina z szynką i ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb19192fd-9787-40c3-8662-bee0e52bdd33
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cielęcina z szynką i ziołami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozbijamy tłuczkiem
  • Na każdym kawałku mięsa kładziemy zieleninę i posypujemy przyprawami (pieprzem), a następnie owijamy lekko przez środek plastrem szynki, tak aby przykryć zieleninę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso (stroną z ziołami do dołu) i smażymy przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż szynka będzie chrupiąca)
  • Następnie obracamy mięso na drugą stronę i smażymy również przez ok. 8-10 minut
  • Cytrynę kroimy w ćwiartki
  • Mięso nakładamy na talerze i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (800 g)
  • Szynka parmeńska (120 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Masło (15 g)
  • Szałwia (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Tłuczek do mięsa, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

Szynka z karkówki Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min 12 godz….

WIĘCEJ >

Fettuccine z kurczakiem i porem

Mięso kroimy w kostkę Por kroimy w plasterki (tylko białą część) Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy…

WIĘCEJ >

Fritatta z łososiem i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kalarepę obrać i pokroić w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Łososia rozdrabniamy na małe kawałki Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej…

WIĘCEJ >

Cukinia z czosnkiem w oliwie

Cukinię kroimy w cienkie plasterki lub pół plasterki Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy cukinię i lekko prażymy Do miski (lub szklanki) wlewamy tłuszcz, dodajemy pastę, sok z cytryny, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >