Cielęcina z szynką i ziołami
Cielęcina z szynką i ziołami
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozbijamy tłuczkiem
- Na każdym kawałku mięsa kładziemy zieleninę i posypujemy przyprawami (pieprzem), a następnie owijamy lekko przez środek plastrem szynki, tak aby przykryć zieleninę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso (stroną z ziołami do dołu) i smażymy przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż szynka będzie chrupiąca)
- Następnie obracamy mięso na drugą stronę i smażymy również przez ok. 8-10 minut
- Cytrynę kroimy w ćwiartki
- Mięso nakładamy na talerze i skrapiamy sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.
Autor
Lista składników
- Cielęcina udziec (800 g)
- Szynka parmeńska (120 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Masło (15 g)
- Szałwia (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym
Szynka z karkówki Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min 12 godz….
WIĘCEJ >Fettuccine z kurczakiem i porem
Mięso kroimy w kostkę Por kroimy w plasterki (tylko białą część) Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy…
WIĘCEJ >Fritatta z łososiem i pomidorami
Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kalarepę obrać i pokroić w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Łososia rozdrabniamy na małe kawałki Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej…
WIĘCEJ >Cukinia z czosnkiem w oliwie
Cukinię kroimy w cienkie plasterki lub pół plasterki Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy cukinię i lekko prażymy Do miski (lub szklanki) wlewamy tłuszcz, dodajemy pastę, sok z cytryny, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >