fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziołowo-cytrynowe sznycle cielęce ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c54661ea3-d9a4-4979-8c69-ee2527718f47
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziołowo-cytrynowe sznycle cielęce ze szpinakiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia, a następnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm
  • Do miski (niemetalowej) wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Po tym czasie rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso wraz z marynatą i smażymy przez ok. 5-7 minut z każdej strony (do momentu, aż mięso będzie miało lekko złotawy kolor)
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz
  • Na patelnię wrzucamy szpinak i smażymy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż zacznie więdnąć)
  • Na talerze nakładamy mięso, a obok kładziemy szpinak

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Szpinak (125 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Mąka orkiszowa (55 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Praska do czosnku, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa w sosie z boczkiem

Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.

WIĘCEJ >

Brzydka pasta z soczewicy

Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym pomidorze. Mieszamy soczewicę wraz z cebulą i przyprawami oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Można do…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert, pierś z kurczaka i warzywa

Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony (do momentu, aż będzie lekko zarumienione) Cukinię kroimy w plastry Pomidorki…

WIĘCEJ >

Tuńczyk z kukurydzianą salsą

Paprykę kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Limonkę kroimy w cząstki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kukurydzę i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do…

WIĘCEJ >