fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziołowo-cytrynowe sznycle cielęce ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-247
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziołowo-cytrynowe sznycle cielęce ze szpinakiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia, a następnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm
  • Do miski (niemetalowej) wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Po tym czasie rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso wraz z marynatą i smażymy przez ok. 5-7 minut z każdej strony (do momentu, aż mięso będzie miało lekko złotawy kolor)
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz
  • Na patelnię wrzucamy szpinak i smażymy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż zacznie więdnąć)
  • Na talerze nakładamy mięso, a obok kładziemy szpinak

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sznycli.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (600 g)
  • Szpinak (500 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Szałwia (świeża) (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl z natką pietruszki i ogórkiem

Myjemy natkę pietruszki, ogórka i jabłko Obieramy banana Umieszczamy wszystkie składniki do blendera i dolewamy szklankę wody Wszystko razem blendujemy

WIĘCEJ >

Krem z pieczarek z grzankami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę, połowę czosnku oraz zieleninę i smażymy przez ok. 10 minut Dodajemy pieczarki, częściowo przykrywamy…

WIĘCEJ >

Pudding gryczany

Do miski wsypujemy mąkę, kakao oraz cynamon, dodajemy skórkę pomarańczową, miód oraz połowę ilości mleka i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę Drugą połowę mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Przygotowaną masę wlewamy…

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z warzywami

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Kapustę szatkujemy Marchew przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy…

WIĘCEJ >