fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cassoulet z kurczakiem i fasolą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-95
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cassoulet z kurczakiem i fasolą

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Z udek ściągamy skórę (wyrzucamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy na talerz
  • Z patelni wylewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy czosnek oraz połowę zieleniny i smażymy przez ok. 30 sek.
  • Dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż połowa wina odparuję)
  • Dodajemy pomidory oraz fasolę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy z powrotem mięso, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut
  • Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz drugą połowę zieleniny i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy mieszanką z serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Fasola biała z puszki (200 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Keto kulki kolorowe

Daktyle wkładamy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem, żeby je przykryło Po 10 min odcedzamy wodę na sicie Bierzemy miskę, wlewamy do niej mleko kokosowe, dodajemy tłuszcz i daktyle Miksujemy blenderem Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z krewetek i przegrzebków

Krewetki oczyszczamy (obieramy pancerz i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski Cukinię kroimy w plastry i przenosimy do miski z krewetkami Do miski z krewetkami wrzucamy przegrzebki Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przecier…

WIĘCEJ >

Jogurt z owocami leśnymi

Do miski wlewamy jogurt i posypujemy owocami

WIĘCEJ >