Cassoulet z kurczakiem i fasolą
Cassoulet z kurczakiem i fasolą
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Z udek ściągamy skórę (wyrzucamy)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy na talerz
- Z patelni wylewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy czosnek oraz połowę zieleniny i smażymy przez ok. 30 sek.
- Dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż połowa wina odparuję)
- Dodajemy pomidory oraz fasolę i dokładnie mieszamy
- Dodajemy z powrotem mięso, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut
- Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz drugą połowę zieleniny i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy mieszanką z serem
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (1280 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Fasola biała z puszki (200 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Bułka tarta (100 g)
- Ser Parmezan (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Cytrynowy kurczak z komosą
Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną Do miski z zieleniną wlewamy sos sojowy, połowę soku z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Kremowy kurczak curry z migdałami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >