fbpx
logo
Szukaj
open close

Cassoulet z kurczakiem i fasolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceea28608-48f3-442b-a890-fb79ccb6d9ba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cassoulet z kurczakiem i fasolą

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Z udek ściągamy skórę (wyrzucamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy na talerz
  • Z patelni wylewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy czosnek oraz połowę zieleniny i smażymy przez ok. 30 sek.
  • Dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż połowa wina odparuję)
  • Dodajemy pomidory oraz fasolę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy z powrotem mięso, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut
  • Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz drugą połowę zieleniny i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy mieszanką z serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Fasola biała z puszki (200 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka waldorf

Orzechy zalewamy zimną wodą na całą noc Rodzynki wrzucamy do kubeczka, zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzykiem Po 5 min odcedzamy rodzynki przez sitko Seler obieramy i kroimy w cienie „frytki” (jak mamy nożyk karbowany,…

WIĘCEJ >

Łosoś w rozmarynie i pomarańczach

Filety opłuczemy Na patelni rozpuszczamy olej na średniej mocy. Filety z łososia smażymy z każdej strony 4-5 minut, Na tej samej patelni dusimy czosnek w sokach z cytryny i pomarańczy. Dodajemy przyprawy. Dusimy 2-3 minuty….

WIĘCEJ >

Koktajl pomarańczowo-pietruszkowy

Myjemy mango, obieramy i usuwamy pestkę Myjemy natkę pietruszki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy sok pomarańczowy Blendujemy

WIĘCEJ >

Sałatka z ryżem i ananasem

Pomidorki kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski Paprykę kroimy w paski i wrzucamy do miski z pomidorkami Cebulkę drobno siekamy i wrzucamy do miski z pomidorkami Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie…

WIĘCEJ >