fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak na parze z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c36ecf3c0-42b0-4b44-bf5e-99c586f790ba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak na parze z grzybami

Przygotowanie

  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Cebulę i zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Do naczynia do gotowania na parze (najlepszy byłby parowar bambusowy) wkładamy naczynie żaroodporne
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pieczarki, a na nich mięso
  • Do miski wlewamy bulion, sos sojowy i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż kryształki cukru się rozpuszczą
  • Powstałym sosem polewamy zawartość naczynia żaroodpornego i posypujemy imbirem oraz cebulą
  • Naczynie stawiamy nad rondlem z wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 20-30 minut )aż mięso będzie białe i miękkie)
  • Gotowe mięso posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Pieczarka (świeża) (500 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Rondel, Tarka do jarzyn, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serc wieprzowych

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…

WIĘCEJ >

Wieprzowina z ananasową salsą

Mięso kroimy w plastry (na 1 porcję 1 plaster) Każdy plaster mięsa wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 1 cm Następnie wkładamy mięso do lodówki Ananasa kroimy na…

WIĘCEJ >

Dziecięce tosty z makaronem

Makarony gotujemy w dwóch, osobnych garnkach wg instrukcji na opakowaniach, a następnie odcedzamy Szpinak drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szpinak i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż „zwiędnie”) Ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Makaron „pizzowy”

Cukinię obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby powstały wstążki Szynkę kroimy w paski (lub kostkę) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy makaron warzywny oraz szynkę i podsmażamy przez ok. 5 minut Dolewamy passatę, mieszamy i…

WIĘCEJ >