fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak na parze z grzybami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-383
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak na parze z grzybami

Przygotowanie

  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Cebulę i zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Do naczynia do gotowania na parze (najlepszy byłby parowar bambusowy) wkładamy naczynie żaroodporne
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pieczarki, a na nich mięso
  • Do miski wlewamy bulion, sos sojowy i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż kryształki cukru się rozpuszczą
  • Powstałym sosem polewamy zawartość naczynia żaroodpornego i posypujemy imbirem oraz cebulą
  • Naczynie stawiamy nad rondlem z wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 20-30 minut )aż mięso będzie białe i miękkie)
  • Gotowe mięso posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Pieczarka (świeża) (500 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Rondel, Tarka do jarzyn, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta warzywna

Warzywa obieramy Ścieramy na tarce Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy w rondelku tłuszcz i smażymy przez 2-3 min cebulę z czosnkiem Dodajemy starte warzywa Wlewamy pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i…

WIĘCEJ >

Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą

Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy Pomidory i szczypior myjemy Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka…

WIĘCEJ >

Koktajl Pina Colada

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…

WIĘCEJ >

Jajo sadzone – pirat

Paprykę żółtą kroimy na paski i trójkącik Paprykę czerwoną kroimy na pasek Ogórka kroimy w plastry, pół plastry i paski Z sera wycinamy małe kółka Szynkę kroimy na kawałki przypominające piracką czapkę Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >