fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc8cb5595-c278-41f4-8eba-fac9ca4a93f8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos sojowy, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Marchew obieramy i kroimy w słupki
  • Paprykę kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut
  • Dodajemy cebulę oraz marchew i podsmażamy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż marchew lekko zmięknie)
  • Dodajemy paprykę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy i mieszamy
  • Przygotowujemy miskę z letnią wodą
  • Każdy płat papieru moczymy w wodzie i od razu wyciągamy na deskę, tak aby lekko przeschły
  • Następnie na każdy płat nakładamy łyżkę farszu i zawijamy (najpierw zawijamy boki, a później zwijamy w rulon jak dywan)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sajgonek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Papier ryżowy (180 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś z indyka, jajo, pieczarki

Mięso dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażmy przez ok. 6-8 minut z każdej strony (na złotawy kolor) Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na osobnej patelni…

WIĘCEJ >

Azjatycka sałatka z sosem satay

Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe i smażymy cały czas mieszając do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Szybka sałatka z rukolą

Ogórka kroimy w plasterki Do ogórka dodajemy pomidorki, rukolę i garść pestek dyni Polewamy sosem vinaigrette, mieszamy

WIĘCEJ >

Puree z białej rzodkwi

Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…

WIĘCEJ >