fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc8cb5595-c278-41f4-8eba-fac9ca4a93f8
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos sojowy, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Marchew obieramy i kroimy w słupki
  • Paprykę kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut
  • Dodajemy cebulę oraz marchew i podsmażamy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż marchew lekko zmięknie)
  • Dodajemy paprykę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy i mieszamy
  • Przygotowujemy miskę z letnią wodą
  • Każdy płat papieru moczymy w wodzie i od razu wyciągamy na deskę, tak aby lekko przeschły
  • Następnie na każdy płat nakładamy łyżkę farszu i zawijamy (najpierw zawijamy boki, a później zwijamy w rulon jak dywan)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sajgonek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Papier ryżowy (180 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowana pierś z kurczaka z fasolką szparagową

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić na 4 porcje Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm…

WIĘCEJ >

Ratatuj

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry Pomidory, cukinię, papryki i bakłażany kroimy w kostkę o podobnej wielkości Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i…

WIĘCEJ >

Ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę…

WIĘCEJ >