Spring rolls sajgonki
Spring rolls sajgonki
Przygotowanie
- Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy.
- Włoszczyznę kroimy w paski
- Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie) w ciepłej wodzie, wystarczy wcześniej wlać wrzątek do głębokiego talerza.
- W dolnej części miękkiego już arkusza kładziemy łyżkę warzyw i kawałek mięsa.
- Ciasto zawijamy w następujący sposób: najpierw dwie zewnętrzne krawędzie, a następnie od dołu zwijamy w rulon.
- Spring rolls gotowe.
- Sajgonki to podsmażone spring rolls. Rozpuszczamy 1 łyżkę tłuszczu na patelni i smażymy do zezłocenia z każdej strony.
- Sos do polania lub maczania jak w dipie: mieszamy podgrzany miód z musztardą.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Sajgonki
- Kurczak pierś (200 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Marchew (świeża) (135 g)
- Papier ryżowy (72 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Musztarda (20 g)
- Sól himalajska (2.5 g)
Sos
- Miód lipowy (50 g)
- Musztarda (40 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem
Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…
WIĘCEJ >Szynka suszona z wędzoną papryką
Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…
WIĘCEJ >Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym
Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…
WIĘCEJ >Duszona brukselka
Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy brukselkę, dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i dusimy przez ok. 7-8 minut (pod przykryciem)
WIĘCEJ >