fbpx
Szukaj
open close

Pomidorowa focaccia z pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3eeba8d0-155c-4486-8a57-0203c9ed4b3f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pomidorowa focaccia z pesto

Przygotowanie

  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Chili kroimy w plastry
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy pomidory, czosnek oraz chili, dodajemy odrobinę tłuszczu oraz sól i całość dokładnie blendujemy
  • Do miski kruszymy drożdże, dodajemy sól, dolewamy wodę i mieszamy
  • Następnie do drożdży wsypujemy mąkę, dodajemy połowę ilości tłuszczu i wyrabiamy na jednolite ciasto
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 st. C
  • Blachę skrapiamy tłuszczem
  • Ciasto spłaszczamy na cienki placek i kładziemy na blachę, a następnie skrapiamy tłuszczem oraz wodą i rozsmarowujemy
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Do pomidorowego pesto dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy fociaccię i smarujemy ją pesto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z dodatkiem pomidorów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (450 g)
  • Pomidor (400 g)
  • Woda (300 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (75 ml)
  • Drożdże (świeże) (30 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Chili (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pomidory pieczone w szynce

Piekarnik ustawiamy do 180 stopni Każdego pomidora owijamy 2 plasterkami szynki i spinamy wykałaczką Tak przygotowane pomidory, układamy do naczynia (…)

WIĘCEJ >

Brownie pomidorowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, (…)

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, (…)

WIĘCEJ >

Babeczki z suszonymi pomidorami

Pomidory moczymy przez kilka minut, a następnie drobno kroimy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Pokrojone pomidory zalewamy wrzątkiem (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora (…)

WIĘCEJ >