fbpx
logo
Szukaj
open close

Pomidorowa focaccia z pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3eeba8d0-155c-4486-8a57-0203c9ed4b3f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pomidorowa focaccia z pesto

Przygotowanie

  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Chili kroimy w plastry
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy pomidory, czosnek oraz chili, dodajemy odrobinę tłuszczu oraz sól i całość dokładnie blendujemy
  • Do miski kruszymy drożdże, dodajemy sól, dolewamy wodę i mieszamy
  • Następnie do drożdży wsypujemy mąkę, dodajemy połowę ilości tłuszczu i wyrabiamy na jednolite ciasto
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 st. C
  • Blachę skrapiamy tłuszczem
  • Ciasto spłaszczamy na cienki placek i kładziemy na blachę, a następnie skrapiamy tłuszczem oraz wodą i rozsmarowujemy
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Do pomidorowego pesto dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy fociaccię i smarujemy ją pesto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z dodatkiem pomidorów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (450 g)
  • Pomidor (400 g)
  • Woda (300 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (75 ml)
  • Drożdże (świeże) (30 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Chili (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Klasyczne ratatouille

Bakłażana kroimy w większą kostkę, przenosimy na sito, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 minut Cebulę obieramy i kroimy w piórka Czosnek obieramy i drobno siekamy Paprykę, cukinię, i pomidory kroimy w większą kostkę…

WIĘCEJ >

Mini ratatuj (ratatouille)

Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Filety rybne z ziołową pastą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do robota kuchennego Do robota kuchennego dodajemy tłuszcz (oliwę) oraz sok z cytryny i całość miksujemy na jednolitą…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…

WIĘCEJ >