Pomidorowa focaccia z pesto
Pomidorowa focaccia z pesto
Przygotowanie
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
- Czosnek obieramy i kroimy w plastry
- Chili kroimy w plastry
- Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy pomidory, czosnek oraz chili, dodajemy odrobinę tłuszczu oraz sól i całość dokładnie blendujemy
- Do miski kruszymy drożdże, dodajemy sól, dolewamy wodę i mieszamy
- Następnie do drożdży wsypujemy mąkę, dodajemy połowę ilości tłuszczu i wyrabiamy na jednolite ciasto
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 st. C
- Blachę skrapiamy tłuszczem
- Ciasto spłaszczamy na cienki placek i kładziemy na blachę, a następnie skrapiamy tłuszczem oraz wodą i rozsmarowujemy
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Do pomidorowego pesto dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
- Z piekarnika wyciągamy fociaccię i smarujemy ją pesto
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z dodatkiem pomidorów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (450 g)
- Pomidor (400 g)
- Woda (300 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (75 ml)
- Drożdże (świeże) (30 g)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Chili (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapka z szynką i sałatą
Bułkę rozkrajamy na pół i smarujemy tłuszczem Do bułki wsadzamy sałatę oraz szynkę i składamy
WIĘCEJ >Warzywa z grilla z jajkami sadzonymi i kiełbasą
Kiełbasę ponacinać w paski Cukinię pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Kalarepę obrać i pokroić w plastry Cebulę pokroić w plastry Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę tłuszczu…
WIĘCEJ >Kurczak na parze z grzybami
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Cebulę i zieleninę drobno siekamy W rondlu zagotowujemy wodę Do naczynia do gotowania na parze (najlepszy byłby parowar bambusowy) wkładamy naczynie…
WIĘCEJ >Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą
Kaczka: Kaczkę kładziemy w wolnowarze Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem Ręką wcieramy przyprawy w mięso Cebulę obieramy, kroimy w plastry Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry Cebulę i gruszkę kładziemy…
WIĘCEJ >