fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pomidorowa focaccia z pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3eeba8d0-155c-4486-8a57-0203c9ed4b3f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pomidorowa focaccia z pesto

Przygotowanie

  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Chili kroimy w plastry
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy pomidory, czosnek oraz chili, dodajemy odrobinę tłuszczu oraz sól i całość dokładnie blendujemy
  • Do miski kruszymy drożdże, dodajemy sól, dolewamy wodę i mieszamy
  • Następnie do drożdży wsypujemy mąkę, dodajemy połowę ilości tłuszczu i wyrabiamy na jednolite ciasto
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 st. C
  • Blachę skrapiamy tłuszczem
  • Ciasto spłaszczamy na cienki placek i kładziemy na blachę, a następnie skrapiamy tłuszczem oraz wodą i rozsmarowujemy
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Do pomidorowego pesto dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy fociaccię i smarujemy ją pesto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z dodatkiem pomidorów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (450 g)
  • Pomidor (400 g)
  • Woda (300 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (75 ml)
  • Drożdże (świeże) (30 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Chili (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka z szynką i sałatą

Bułkę rozkrajamy na pół i smarujemy tłuszczem Do bułki wsadzamy sałatę oraz szynkę i składamy

WIĘCEJ >

Warzywa z grilla z jajkami sadzonymi i kiełbasą

Kiełbasę ponacinać w paski Cukinię pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Kalarepę obrać i pokroić w plastry Cebulę pokroić w plastry Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę tłuszczu…

WIĘCEJ >

Kurczak na parze z grzybami

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Cebulę i zieleninę drobno siekamy W rondlu zagotowujemy wodę Do naczynia do gotowania na parze (najlepszy byłby parowar bambusowy) wkładamy naczynie…

WIĘCEJ >

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Kaczka: Kaczkę kładziemy w wolnowarze Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem  Ręką wcieramy przyprawy w mięso Cebulę obieramy, kroimy w plastry Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry Cebulę i gruszkę kładziemy…

WIĘCEJ >