fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pomidorowa focaccia z pesto

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-39
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pomidorowa focaccia z pesto

Przygotowanie

  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
  • Czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • Chili kroimy w plastry
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy pomidory, czosnek oraz chili, dodajemy odrobinę tłuszczu oraz sól i całość dokładnie blendujemy
  • Do miski kruszymy drożdże, dodajemy sól, dolewamy wodę i mieszamy
  • Następnie do drożdży wsypujemy mąkę, dodajemy połowę ilości tłuszczu i wyrabiamy na jednolite ciasto
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 st. C
  • Blachę skrapiamy tłuszczem
  • Ciasto spłaszczamy na cienki placek i kładziemy na blachę, a następnie skrapiamy tłuszczem oraz wodą i rozsmarowujemy
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Do pomidorowego pesto dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy fociaccię i smarujemy ją pesto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z dodatkiem pomidorów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka pszenna (450 g)
  • Pomidor (400 g)
  • Woda (300 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (75 ml)
  • Drożdże (świeże) (30 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Hummus z pieczoną marchewką

Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Gruszka

Gruszkę umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Rolada z kapusty włoskiej

Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…

WIĘCEJ >