Potrawka z rybą po indyjsku
Potrawka z rybą po indyjsku
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka
- Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, a następnie kroimy na większe kawałki
- Zieleninę drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, dodajemy pastę curry i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidory, dolewamy ocet i wodę, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 5 minut
- Ziemniaki odcedzamy i przenosimy do rondla
- Dodajemy rybę, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
- Dodajemy groszek oraz połowę zieleniny i gotujemy przez ok. 5 minut
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową zieleniny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
- Ziemniak (500 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Pasta curry czerwona (28 g)
- Kolendra (świeża) (24 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Minitarty z sosem cynamonowym
Orzechy drobno mielimy i wsypujemy do robota kuchennego Dosypujemy mąkę (pszenną) i 1/4 ilości cukru, dodajemy tłuszcz i miksujemy na konsystencję bułki tartej Dodajemy 1/4 ilości żółtek, dolewamy wodę i miksujemy Następnie formujemy z ciasta…
WIĘCEJ >Skrzydełka z kurczaka
Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, musztardę, ketchup oraz majonez i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty…
WIĘCEJ >Paprykarz wegański
Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Karmelizowane ziemniaki
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy i ostawiamy do ostygnięcia Ostygnięte ziemniaki kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (aż zacznie skwierczeć) Następnie…
WIĘCEJ >