Prażone orzechy z przyprawami
Prażone orzechy z przyprawami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Orzechy wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
- Dolewamy tłuszcz i mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier wykładamy orzechy i równomiernie rozkładamy, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut
- Podczas pieczenia od czasu do czasu mieszamy orzechami, tak aby te z brzegu przesunąć na środek, by wszystkie orzechy były równomiernie uprażone i nie spaliły się
- Następnie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Tak przygotowane orzechy możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku przez ok. 7 dni.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Możesz użyć dowolnych, ulubionych orzechów.
Autor
Lista składników
- Orzech nerkowca (100 g)
- Orzech pekan (100 g)
- Orzech ziemny (100 g)
- Migdał (100 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól morska (6 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Kolendra (ziele) suszona (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti z kremowym sosem z awokado
Cukinię pokroić na makaronowe paski za pomocą obieraczki julienne (Warzywo położyć na desce i jedną ręką przytrzymał jego koniec, a obieraczkę przesuwać wzdłuż całej cukinii). Po takim krojeniu zostanie resztka cukinii, której nie da się…
WIĘCEJ >Zupa z ośmiornicy
Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą
WIĘCEJ >Grzanki z pasztetem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki chleba i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut Ogórka kroimy w plastry Po tym czasie przenosimy grzanki na…
WIĘCEJ >Parówki, kiełbasa, kapusta pekińska
Parówki i kiełbasę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Kapustę siekamy i przenosimy do miski Parówki orz kiełbasę odcedzamy i przenosimy na talerz
WIĘCEJ >