fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Przepyszny deser bananowy z lodami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdae4c19e-8fbd-40e8-b528-5d51d04eb767
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Przepyszny deser bananowy z lodami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Banany (nieobrane) kładziemy na blachę, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut (skórka powinna poczernieć, lecz miąższ powinien zostać jędrny)
  • Po tym czasie wyciągamy banany z piekarnika i odkładamy do całkowitego ostygnięcia
  • Na talerzyki nakładamy lody i wkładamy do zamrażarki, aby się dobrze schłodziły
  • Do rondla wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i podgrzewamy przez ok. 5 minut, stale mieszając
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy składniki
  • Rondel stawiamy z powrotem na kuchenkę i podgrzewamy jeszcze przez ok. 5 minut (do momentu, aż masa zgęstnieję)
  • Banany obieramy ze skóry, kroimy na pół i układamy na talerzykach obok lodów
  • Orzechy drobno siekamy
  • Następnie polewamy deser ciepłym sosem karmelowym i posypujemy orzechami
  • Deser bananowy podajemy natychmiast

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Banan (480 g)
  • Lody waniliowe (400 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (75 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Orzech ziemny (45 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z batatów

Bataty obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Następnie odciskamy nadmiar soku Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do batatów Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę i roztrzepujemy Masę jajeczną przelewamy…

WIĘCEJ >

Risotto z groszkiem i szparagami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plastry Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę z…

WIĘCEJ >

Potrawka gumbo z wołowiną

Mięso i kiełbasę kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler i papryki kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso z kiełbasą i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy cebulę, seler…

WIĘCEJ >

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…

WIĘCEJ >