fbpx
logo
Szukaj
open close

Przepyszny deser bananowy z lodami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdae4c19e-8fbd-40e8-b528-5d51d04eb767
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przepyszny deser bananowy z lodami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Banany (nieobrane) kładziemy na blachę, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut (skórka powinna poczernieć, lecz miąższ powinien zostać jędrny)
  • Po tym czasie wyciągamy banany z piekarnika i odkładamy do całkowitego ostygnięcia
  • Na talerzyki nakładamy lody i wkładamy do zamrażarki, aby się dobrze schłodziły
  • Do rondla wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i podgrzewamy przez ok. 5 minut, stale mieszając
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy składniki
  • Rondel stawiamy z powrotem na kuchenkę i podgrzewamy jeszcze przez ok. 5 minut (do momentu, aż masa zgęstnieję)
  • Banany obieramy ze skóry, kroimy na pół i układamy na talerzykach obok lodów
  • Orzechy drobno siekamy
  • Następnie polewamy deser ciepłym sosem karmelowym i posypujemy orzechami
  • Deser bananowy podajemy natychmiast

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Banan (480 g)
  • Lody waniliowe (400 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (75 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Orzech ziemny (45 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Koktajl mango

Mango i banana obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego

WIĘCEJ >

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Obie części formujemy w kulkę Oba ciasta…

WIĘCEJ >

Portobello z jajem sadzonym

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy nóżki Następnie układamy pieczarki w naczyniu żaroodpornym Jaja wybijamy po kolei do miski i delikatnie przelewamy do pieczarek, tak…

WIĘCEJ >

Shake gruszkowo – imbirowy z wodą kokosową

Gruszkę obrać, przekroić i usunąć gniazdo nasienne Pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera Imbir obrać, posiekać i dodać do blendera Dolać mleko kokosowe Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >