Przepyszny deser bananowy z lodami
Przepyszny deser bananowy z lodami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Banany (nieobrane) kładziemy na blachę, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut (skórka powinna poczernieć, lecz miąższ powinien zostać jędrny)
- Po tym czasie wyciągamy banany z piekarnika i odkładamy do całkowitego ostygnięcia
- Na talerzyki nakładamy lody i wkładamy do zamrażarki, aby się dobrze schłodziły
- Do rondla wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i podgrzewamy przez ok. 5 minut, stale mieszając
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy składniki
- Rondel stawiamy z powrotem na kuchenkę i podgrzewamy jeszcze przez ok. 5 minut (do momentu, aż masa zgęstnieję)
- Banany obieramy ze skóry, kroimy na pół i układamy na talerzykach obok lodów
- Orzechy drobno siekamy
- Następnie polewamy deser ciepłym sosem karmelowym i posypujemy orzechami
- Deser bananowy podajemy natychmiast
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.
Autor
Lista składników
- Banan (480 g)
- Lody waniliowe (400 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (75 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Orzech ziemny (45 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki z batatów
Bataty obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Następnie odciskamy nadmiar soku Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do batatów Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę i roztrzepujemy Masę jajeczną przelewamy…
WIĘCEJ >Risotto z groszkiem i szparagami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plastry Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę z…
WIĘCEJ >Potrawka gumbo z wołowiną
Mięso i kiełbasę kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler i papryki kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso z kiełbasą i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy cebulę, seler…
WIĘCEJ >Sałatka z sarniną i boczkiem
Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…
WIĘCEJ >