fbpx
Szukaj
open close

Przepyszny deser bananowy z lodami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdae4c19e-8fbd-40e8-b528-5d51d04eb767
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przepyszny deser bananowy z lodami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Banany (nieobrane) kładziemy na blachę, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut (skórka powinna poczernieć, lecz miąższ powinien zostać jędrny)
  • Po tym czasie wyciągamy banany z piekarnika i odkładamy do całkowitego ostygnięcia
  • Na talerzyki nakładamy lody i wkładamy do zamrażarki, aby się dobrze schłodziły
  • Do rondla wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i podgrzewamy przez ok. 5 minut, stale mieszając
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy składniki
  • Rondel stawiamy z powrotem na kuchenkę i podgrzewamy jeszcze przez ok. 5 minut (do momentu, aż masa zgęstnieję)
  • Banany obieramy ze skóry, kroimy na pół i układamy na talerzykach obok lodów
  • Orzechy drobno siekamy
  • Następnie polewamy deser ciepłym sosem karmelowym i posypujemy orzechami
  • Deser bananowy podajemy natychmiast

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Banan (480 g)
  • Lody waniliowe (400 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (75 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Orzech ziemny (45 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Deser jogurtowy z owocami

Deser jogurtowy z owocami Do miski wlewamy jogurt, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy Bezy kruszymy na małe kawałki i połowę (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy deser z ricottą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki lekko smarujemy tłuszczem Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier oraz skórkę z (…)

WIĘCEJ >

Deser jabłkowo-limonkowy

Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut Ściągamy rondel (…)

WIĘCEJ >

Deser morelowo-migdałowy

Herbatniki kroimy w kostkę Płatki migdałowe prażymy na patelni przez ok. 2-4 minuty Owoce odsączamy z syropu (syrop zostawiamy) Do (…)

WIĘCEJ >

Deser ryżowy z cynamonem

Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i zagotowujemy (…)

WIĘCEJ >