fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Deser morelowo-migdałowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd5d26a15-ffea-4fc0-bd9a-cf5790a4b7c7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Deser morelowo-migdałowy

Przygotowanie

  • Herbatniki kroimy w kostkę
  • Płatki migdałowe prażymy na patelni przez ok. 2-4 minuty
  • Owoce odsączamy z syropu (syrop zostawiamy)
  • Do miski wlewamy jogurt i śmietanę, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier puder i całość dokładnie mieszamy
  • Na dnie pucharków układamy kawałki herbatników i polewamy je połową syropu z moreli, następnie nakładamy połowę mieszanki jogurtu i układamy połowę owoców
  • Nakładamy następne warstwy tak jak powyżej, tak aby na wierzchu znalazła się mieszanka jogurtu
  • Pucharki przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Przed podaniem nakładamy na wierzch deseru pozostałe owoce i posypujemy płatkami migdałowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brzoskwinia w puszce (400 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Herbatniki (200 g)
  • Płatki migdałowe (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (60 g)
  • Wanilia – ekstrakt (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Pucharki do deserów

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina nadziewana jabłkiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Rodzynki wsypujemy do miski, dolewamy sok i moczymy przez ok. 10 minut Po tym czasie rodzynki odsączamy (soku nie wylewamy) i przenosimy do miski Jabłko obieramy, kroimy w…

WIĘCEJ >

Napój kokosowy na ciepło

W garnku zagotowujemy mleko z wodą Po zagotowaniu dodajemy resztę składników Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na młym ogniu przez 10 minut

WIĘCEJ >

Owocowe całuski z czekoladą

Jabłko obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki Banana obieramy i kroimy w grube, skośne plastry Kawałki owoców smarujemy sokiem z cytryny (aby nie zbrązowiały), a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach…

WIĘCEJ >

Krem jaglano-kokosowy

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i być miękka Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (poza owocami) i całość…

WIĘCEJ >