fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Deser jagodowy z jogurtowym sosem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Deser jagodowy z jogurtowym sosem

Przygotowanie

  • Do rondla wrzucamy owoce, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut na dużym ogniu (gotujemy do momentu, aż owoce zmiękną, ale nie stracą kształtu)
  • Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy
  • Do miski wlewamy jogurt i ekstrakt z wanilii, dosypujemy cukier i całość dokładnie mieszamy, tak aby cukier się rozpuścił
  • Owoce nakładamy do misek, polewamy sosem jogurtowym i posypujemy płatkami migdałowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Woda (125 ml)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (60 g)
  • Truskawka (50 g)
  • Borówka (50 g)
  • Malina (50 g)
  • Jeżyna (50 g)
  • Jagoda leśna (50 g)
  • Płatki migdałowe (50 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kolorowe roladki z kurczaka

Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Paprykę kroimy w kostkę Mięso kroimy na filety, a następnie wkładamy w folię kuchenną i rozbijamy tłuczkiem…

WIĘCEJ >

Pieczona rzodkiew

Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki. Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem. Przyprawiamy…

WIĘCEJ >

Potrawka z rybą po indyjsku

Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, a następnie kroimy na większe…

WIĘCEJ >

Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem

Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…

WIĘCEJ >