fbpx
logo
Szukaj
open close

Deser ryżowy z cynamonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf6801d10-4cc6-4451-a566-e62366d8a17b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Deser ryżowy z cynamonem

Przygotowanie

  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i zagotowujemy
  • Dosypujemy ryż, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 35-40 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do rondla dolewamy śmietanę i mieszamy
  • Formę do pieczenia wykładamy dwoma warstwami folii kuchennej, przekładamy do niej masę ryżową i wkładamy do zamrażarki na ok. 8 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy formę z zamrażarki i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aby deser lekko zmiękł
  • Następnie kroimy deser w plastry i podajemy z kawałkami brzoskwiń oraz z miodem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (750 ml)
  • Ryż basmati (220 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Masło (7 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Garnek, Nóż, Rondel, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Czekoladowy deser z niespodzianką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki smarujemy tłuszczem i oprószamy cukrem Pozostały cukier wsypujemy do rondla, dosypujemy mąkę (…)

WIĘCEJ >

Deser z musli i borówkami

Jogurt dokładnie mieszamy z miodem Na spód pucharków wsypujemy trochę granoli, następnie wlewamy jogurt, wsypujemy pozostałą granolę oraz borówki i (…)

WIĘCEJ >

Mrożony deser z miodem i sezamem

Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty Następnie przesypujemy sezam do moździerza i lekko tłuczemy, po czym odstawiamy (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowy deser z tapioki

Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 (…)

WIĘCEJ >

Malinowy deser z tapioki

Zaczynamy od musu malinowego Maliny miksujemy blenderem na gładki mus W rondelku gotujemy wodę z musem malinowym. Gdy zacznie wrzeć (…)

WIĘCEJ >