Deser ryżowy z cynamonem
Deser ryżowy z cynamonem
Przygotowanie
- Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i zagotowujemy
- Dosypujemy ryż, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 35-40 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Do rondla dolewamy śmietanę i mieszamy
- Formę do pieczenia wykładamy dwoma warstwami folii kuchennej, przekładamy do niej masę ryżową i wkładamy do zamrażarki na ok. 8 godz.
- Po tym czasie wyciągamy formę z zamrażarki i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aby deser lekko zmiękł
- Następnie kroimy deser w plastry i podajemy z kawałkami brzoskwiń oraz z miodem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (600 ml)
- Brzoskwinia (300 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Miód lipowy (72 g)
- Ryż basmati (60 g)
- Pomarańcza – skórka (6 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami
WIĘCEJ >Curry z wołowiną i ziemniakami
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i…
WIĘCEJ >Zapiekana cukinia z serem i oliwkami
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Ser kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy cukinię, dodajemy przyprawy i smażymy z każdej strony przez…
WIĘCEJ >Tarta drobiowa
Ciasto kruche: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >