fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Deser ryżowy z cynamonem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Deser ryżowy z cynamonem

Przygotowanie

  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i zagotowujemy
  • Dosypujemy ryż, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 35-40 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do rondla dolewamy śmietanę i mieszamy
  • Formę do pieczenia wykładamy dwoma warstwami folii kuchennej, przekładamy do niej masę ryżową i wkładamy do zamrażarki na ok. 8 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy formę z zamrażarki i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aby deser lekko zmiękł
  • Następnie kroimy deser w plastry i podajemy z kawałkami brzoskwiń oraz z miodem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (600 ml)
  • Brzoskwinia (300 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Ryż basmati (60 g)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Nóż, Rondel, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami

WIĘCEJ >

Curry z wołowiną i ziemniakami

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i…

WIĘCEJ >

Zapiekana cukinia z serem i oliwkami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Ser kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy cukinię, dodajemy przyprawy i smażymy z każdej strony przez…

WIĘCEJ >

Tarta drobiowa

Ciasto kruche: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >