fbpx
logo
Szukaj
open close

Mrożony deser z miodem i sezamem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9eb91b2-7e51-4e7d-93a4-35ecd2aa3d65
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mrożony deser z miodem i sezamem

Przygotowanie

  • Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie przesypujemy sezam do moździerza i lekko tłuczemy, po czym odstawiamy
  • Do miski wkładamy żółtka, dodajemy cukier puder oraz 2/3 ilości miodu i ucieramy mikserem przez ok. 2-3 minuty, aż powstanie puszysta masa
  • Dodajemy sezam (odrobinę zostawiamy do dekoracji) oraz jogurt i całość dokładnie mieszamy
  • Masę przelewamy do szklanek (odpornych na niską temp.) i wkładamy do zamrażarki na ok. 6 godz.
  • Przed podaniem banany obieramy i kroimy na plasterki
  • Desery dekorujemy bananami, posypujemy sezamem i polewamy pozostałym miodem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Jogurt naturalny (400 g)
  • Banan (300 g)
  • Sezam biały (100 g)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Miska, Moździerz, Nóż, Patelnia, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo kroimy nożem w plastry a następnie w cienkie paski Dynię kroimy w cienkie plastry i…

WIĘCEJ >

Parówki i surówka z rzodkiewką

Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Rzodkiewkę kroimy w plastry Koper siekamy Do miski wkładamy wszystkie warzywa, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i mieszamy Parówki wykładamy na talerz

WIĘCEJ >

Portobello ze świeżymi warzywami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy nóżki, a następnie kładziemy pieczarki na papier i smarujemy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5-10…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szpinakiem i pestkami dyni

Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy

WIĘCEJ >