fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mrożony deser z miodem i sezamem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9eb91b2-7e51-4e7d-93a4-35ecd2aa3d65
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Mrożony deser z miodem i sezamem

Przygotowanie

  • Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie przesypujemy sezam do moździerza i lekko tłuczemy, po czym odstawiamy
  • Do miski wkładamy żółtka, dodajemy cukier puder oraz 2/3 ilości miodu i ucieramy mikserem przez ok. 2-3 minuty, aż powstanie puszysta masa
  • Dodajemy sezam (odrobinę zostawiamy do dekoracji) oraz jogurt i całość dokładnie mieszamy
  • Masę przelewamy do szklanek (odpornych na niską temp.) i wkładamy do zamrażarki na ok. 6 godz.
  • Przed podaniem banany obieramy i kroimy na plasterki
  • Desery dekorujemy bananami, posypujemy sezamem i polewamy pozostałym miodem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jogurt naturalny (400 g)
  • Banan (300 g)
  • Sezam biały (100 g)
  • Miód lipowy (72 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Miska, Moździerz, Nóż, Patelnia, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajo w foremce z boczku

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Foremki na muffiny smarujemy tłuszczem Ścianki foremek w środku wykładamy plastrami boczku Do miski po kolei wybijamy jaja i przelewamy do foremek z boczkiem Jaja posypujemy przyprawami i…

WIĘCEJ >

Plastry z bakłażana z mozzarellą

Bakłażana kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry bakłażana i smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony (do zarumienienia) Mozzarellę kroimy w plastry, a następnie układamy…

WIĘCEJ >

Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami

Wołowina w sosie cebulowym Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Kładziemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony po ok. 5 minut (do zarumienienia) Dodajemy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Placek żurawinowy

Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do rondla wkładamy tłuszcz, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści (cały czas mieszając) Zawartość rondla przelewamy do miski Herbatniki kruszymy do miski…

WIĘCEJ >