Czekoladowy deser z niespodzianką
Czekoladowy deser z niespodzianką
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Kokilki smarujemy tłuszczem i oprószamy cukrem
- Pozostały cukier wsypujemy do rondla, dosypujemy mąkę i kakao, dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż masa zrobi się gładka
- Dodajemy ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy
- Odkładamy 1/4 ilości czekolady, a pozostałą wrzucamy do osobnego rondla i rozpuszczamy
- Białka ubijamy na sztywną pianę
- Rozpuszczoną czekoladę łączymy z masą kakaową i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy 1/4 ilości piany z białek i mieszamy
- Dodajemy pozostałą pianę i ponownie mieszamy
- Na dnie każdej kokilki kładziemy kostkę czekolady
- Do kokilek nakładamy masę, kładziemy kokilki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 12-14 minut
- Na koniec desery posypujemy cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
- Cukier trzcinowy (80 g)
- Mleko kokosowe (75 ml)
- Jajo białko (60 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kakao w proszku (10 g)
- Wanilia – ekstrakt (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Figowe trufle czekoladowe
Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w której się moczyły (tyle ile podane w składnikach) i blendujemy na jednolitą masę Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >Bezglutenowa pizza z ziemniakami
Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy Następnie dolewamy tłuszcz oraz połowę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto mikserem…
WIĘCEJ >Bezglutenowe pierogi ruskie
Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku zagotowujemy wodę (ze składników) Do mąk wlewamy tłuszcz oraz połowę zagotowanej wody i zaczynamy wyrabiać…
WIĘCEJ >Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami
Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, goździki i jałowiec),…
WIĘCEJ >