Czekoladowy deser z niespodzianką
Czekoladowy deser z niespodzianką
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Kokilki smarujemy tłuszczem i oprószamy cukrem
- Pozostały cukier wsypujemy do rondla, dosypujemy mąkę i kakao, dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż masa zrobi się gładka
- Dodajemy ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy
- Odkładamy 1/4 ilości czekolady, a pozostałą wrzucamy do osobnego rondla i rozpuszczamy
- Białka ubijamy na sztywną pianę
- Rozpuszczoną czekoladę łączymy z masą kakaową i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy 1/4 ilości piany z białek i mieszamy
- Dodajemy pozostałą pianę i ponownie mieszamy
- Na dnie każdej kokilki kładziemy kostkę czekolady
- Do kokilek nakładamy masę, kładziemy kokilki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 12-14 minut
- Na koniec desery posypujemy cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
- Cukier trzcinowy (80 g)
- Mleko kokosowe (75 ml)
- Jajo białko (60 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kakao w proszku (10 g)
- Wanilia – ekstrakt (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pikantne skrzydełka kurczaka
Ze skrzydełek odcinamy końcówki i wyrzucamy Następnie przecinamy mięso w środkowym stawie, tak aby otrzymać po dwa mniejsze kawałki (w tym jeden wyglądający podobnie do udka) Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin, ocet i…
WIĘCEJ >Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem
Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…
WIĘCEJ >Owsianka z borówkami
Płatki owsiane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy borówkami
WIĘCEJ >