fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czekoladowy deser z niespodzianką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1dd493fd-8f34-4c90-a575-2de9a196cbe8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czekoladowy deser z niespodzianką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kokilki smarujemy tłuszczem i oprószamy cukrem
  • Pozostały cukier wsypujemy do rondla, dosypujemy mąkę i kakao, dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż masa zrobi się gładka
  • Dodajemy ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy
  • Odkładamy 1/4 ilości czekolady, a pozostałą wrzucamy do osobnego rondla i rozpuszczamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę
  • Rozpuszczoną czekoladę łączymy z masą kakaową i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy 1/4 ilości piany z białek i mieszamy
  • Dodajemy pozostałą pianę i ponownie mieszamy
  • Na dnie każdej kokilki kładziemy kostkę czekolady
  • Do kokilek nakładamy masę, kładziemy kokilki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 12-14 minut
  • Na koniec desery posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Cukier trzcinowy (80 g)
  • Mleko kokosowe (75 ml)
  • Jajo białko (60 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kakao w proszku (10 g)
  • Wanilia – ekstrakt (2 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pikantne skrzydełka kurczaka

Ze skrzydełek odcinamy końcówki i wyrzucamy Następnie przecinamy mięso w środkowym stawie, tak aby otrzymać po dwa mniejsze kawałki (w tym jeden wyglądający podobnie do udka) Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin, ocet i…

WIĘCEJ >

Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem

Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…

WIĘCEJ >

Owsianka z borówkami

Płatki owsiane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy borówkami

WIĘCEJ >

Jeżyny

Jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >