fbpx
logo
Szukaj
open close

Czekoladowy deser z niespodzianką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1dd493fd-8f34-4c90-a575-2de9a196cbe8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Czekoladowy deser z niespodzianką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kokilki smarujemy tłuszczem i oprószamy cukrem
  • Pozostały cukier wsypujemy do rondla, dosypujemy mąkę i kakao, dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż masa zrobi się gładka
  • Dodajemy ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy
  • Odkładamy 1/4 ilości czekolady, a pozostałą wrzucamy do osobnego rondla i rozpuszczamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę
  • Rozpuszczoną czekoladę łączymy z masą kakaową i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy 1/4 ilości piany z białek i mieszamy
  • Dodajemy pozostałą pianę i ponownie mieszamy
  • Na dnie każdej kokilki kładziemy kostkę czekolady
  • Do kokilek nakładamy masę, kładziemy kokilki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 12-14 minut
  • Na koniec desery posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Cukier trzcinowy (80 g)
  • Mleko kokosowe (75 ml)
  • Jajo białko (60 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kakao w proszku (10 g)
  • Wanilia – ekstrakt (2 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…

WIĘCEJ >

Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi

Marchew, selera i pietruszkę obrać, pokroić nożem karbowanym lub zwykłym. Tniemy wzdłuż cienkie plastry, a następnie tniemy je w cienkie paski-makaron. Rzodkiew i cukinię przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Imbir kroimy drobno Pocięte warzywa…

WIĘCEJ >

Szpinak ze śmietaną

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy szpinak, śmietankę, bulion oraz przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową), dokładnie mieszamy i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym

Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…

WIĘCEJ >