fbpx
logo
Szukaj
open close

Aksamitny deser cytrynowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c68f406d6-41db-4edf-9e05-f6be5cca18f5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Aksamitny deser cytrynowy

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski wsypujemy połowę cukry, dodajemy żółtka i ucieramy na kremową masę
  • Dodajemy tłuszcz, mąkę i proszek do pieczenia, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
  • Dolewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dosypujemy cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie gęsta i błyszcząca
  • Następnie dodajemy białka do ciasta i delikatnie mieszamy, po czym przenosimy ciasto do formy
  • Formę wstawiamy do dużego naczynia do pieczenia, po czym wlewamy do niego gorącą wodę do połowy wysokości formy
  • Naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 50-55 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajo białko (90 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Mąka orkiszowa (60 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ziemniaki zapiekane

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę skrapiamy tłuszczem Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie odcedzamy i przenosimy na blachę Ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy…

WIĘCEJ >

Szparagi na miksie sałat

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę rozdzielamy na krążki i kładziemy na sałacie Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Szparagi przekrawamy na pół lub na 3 części i podsmażamy na…

WIĘCEJ >

Dorada duszona w pomarańczach

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę w zimnej wodzie Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym Solimy, pieprzymy z każdej strony…

WIĘCEJ >

Faszerowane pieczarki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Pieczarki dokładnie oczyszczamy (ale nie obieramy) i odkrawamy nóżki Delikatnie smarujemy tłuszczem kapelusz każdej pieczarki od wewnątrz i zewnątrz Nóżki pieczarek i cebulkę drobno siekamy Czosnek obieramy i…

WIĘCEJ >