fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Aksamitny deser cytrynowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c68f406d6-41db-4edf-9e05-f6be5cca18f5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Aksamitny deser cytrynowy

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski wsypujemy połowę cukry, dodajemy żółtka i ucieramy na kremową masę
  • Dodajemy tłuszcz, mąkę i proszek do pieczenia, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
  • Dolewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dosypujemy cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie gęsta i błyszcząca
  • Następnie dodajemy białka do ciasta i delikatnie mieszamy, po czym przenosimy ciasto do formy
  • Formę wstawiamy do dużego naczynia do pieczenia, po czym wlewamy do niego gorącą wodę do połowy wysokości formy
  • Naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 50-55 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajo białko (90 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Mąka orkiszowa (60 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczano-szpinakowe myszki

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szpinak drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szpinak i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż zwiędnie) Z sera…

WIĘCEJ >

Pieguski z mąki razowej

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby oraz cukier i całość dokładnie mieszamy Dodajemy tłuszcz i rozcieramy tak, aby ciasto…

WIĘCEJ >

Wielkanoc na talerzu

Jajo gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty (na twardo) Chleb pieczemy w tosterze na grzanki Z sera wycinamy kawałki na kształt zajączków i pisklaków Paprykę kroimy w drobną kostkę Ogórka kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Paluszki limonkowe z czekoladą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy jajo, dodajemy tłuszcz, cukier oraz skórkę z limonki i całość dokładnie ucieramy Do masy przesiewamy mąkę,…

WIĘCEJ >