Cytrynowy deser z ricottą
Cytrynowy deser z ricottą
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Kokilki lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier oraz skórkę z cytryny i ubijamy rózgą
- Dodajemy żółtko i mieszamy
- Następnie dodajemy do masy mąkę oraz ricottę i dokładnie mieszamy
- Wlewamy sok z cytryny i łączymy wszystkie składniki
- Białko ubijamy na sztywną pianę, po czym powoli dodajemy do niej ciasto
- Masę nakładamy do kokilek, kokilki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż ciasto wyrośnie i będzie złote, lecz nadal miękkie w środku – możemy sprawdzić wykałaczką)
- Po tym czasie wyciągamy deser z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Następnie wkładamy deser do lodówki i przez podaniem posypujemy cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.
Autor
Lista składników
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Ser Ricotta (100 g)
- Jajo białko (30 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Jajo żółtko (20 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Proszek do pieczenia (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kwiatki z jaj sadzonych
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, posypujemy przyprawami i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Oliwki i parówkę kroimy w plastry Jaja przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami (tak jak…
WIĘCEJ >Zielona sałatka z oliwą
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera Dolewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy oliwki i całość dokładnie blendujemy Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do dressingu i mieszamy Na talerzach rozkładamy sałaty i polewamy dressingiem
WIĘCEJ >Suflety z brokułami i parmezanem
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (do miękkości), a następnie odcedzamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z jaj oddzielamy białka od żółtek do…
WIĘCEJ >Grzanki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kromki chleba smarujemy tłuszczem i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut Rzodkiewkę kroimy w plastry Szczypiorek siekamy Ser…
WIĘCEJ >