fbpx
logo
Szukaj
open close

Cytrynowy deser z ricottą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7651ac90-ebe0-40b3-b167-1590c32ad376
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cytrynowy deser z ricottą

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kokilki lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier oraz skórkę z cytryny i ubijamy rózgą
  • Dodajemy żółtko i mieszamy
  • Następnie dodajemy do masy mąkę oraz ricottę i dokładnie mieszamy
  • Wlewamy sok z cytryny i łączymy wszystkie składniki
  • Białko ubijamy na sztywną pianę, po czym powoli dodajemy do niej ciasto
  • Masę nakładamy do kokilek, kokilki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż ciasto wyrośnie i będzie złote, lecz nadal miękkie w środku – możemy sprawdzić wykałaczką)
  • Po tym czasie wyciągamy deser z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie wkładamy deser do lodówki i przez podaniem posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Ser Ricotta (100 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Lodówka, Miska, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krem z buraków z malinami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Buraki kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy buraki, dolewamy bulion i zagotowujemy Zmniejszamy ogień, dodajemy maliny…

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Smażone bakłażany

Bakłażany kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem (kilka krążków cebuli zostawiamy do dekoracji) i smażymy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >