fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cytrynowy deser z ricottą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7651ac90-ebe0-40b3-b167-1590c32ad376
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cytrynowy deser z ricottą

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kokilki lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier oraz skórkę z cytryny i ubijamy rózgą
  • Dodajemy żółtko i mieszamy
  • Następnie dodajemy do masy mąkę oraz ricottę i dokładnie mieszamy
  • Wlewamy sok z cytryny i łączymy wszystkie składniki
  • Białko ubijamy na sztywną pianę, po czym powoli dodajemy do niej ciasto
  • Masę nakładamy do kokilek, kokilki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż ciasto wyrośnie i będzie złote, lecz nadal miękkie w środku – możemy sprawdzić wykałaczką)
  • Po tym czasie wyciągamy deser z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie wkładamy deser do lodówki i przez podaniem posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Ser Ricotta (100 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Lodówka, Miska, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kwiatki z jaj sadzonych

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, posypujemy przyprawami i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Oliwki i parówkę kroimy w plastry Jaja przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami (tak jak…

WIĘCEJ >

Zielona sałatka z oliwą

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera Dolewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy oliwki i całość dokładnie blendujemy Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do dressingu i mieszamy Na talerzach rozkładamy sałaty i polewamy dressingiem

WIĘCEJ >

Suflety z brokułami i parmezanem

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (do miękkości), a następnie odcedzamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z jaj oddzielamy białka od żółtek do…

WIĘCEJ >

Grzanki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kromki chleba smarujemy tłuszczem i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut Rzodkiewkę kroimy w plastry Szczypiorek siekamy Ser…

WIĘCEJ >