fbpx
logo
Szukaj
open close

Cytrynowy deser z ricottą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7651ac90-ebe0-40b3-b167-1590c32ad376
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cytrynowy deser z ricottą

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kokilki lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier oraz skórkę z cytryny i ubijamy rózgą
  • Dodajemy żółtko i mieszamy
  • Następnie dodajemy do masy mąkę oraz ricottę i dokładnie mieszamy
  • Wlewamy sok z cytryny i łączymy wszystkie składniki
  • Białko ubijamy na sztywną pianę, po czym powoli dodajemy do niej ciasto
  • Masę nakładamy do kokilek, kokilki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż ciasto wyrośnie i będzie złote, lecz nadal miękkie w środku – możemy sprawdzić wykałaczką)
  • Po tym czasie wyciągamy deser z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie wkładamy deser do lodówki i przez podaniem posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Ser Ricotta (100 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Lodówka, Miska, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Aksamitny deser cytrynowy

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do (…)

WIĘCEJ >

Deser morelowo-migdałowy

Herbatniki kroimy w kostkę Płatki migdałowe prażymy na patelni przez ok. 2-4 minuty Owoce odsączamy z syropu (syrop zostawiamy) Do (…)

WIĘCEJ >

Czekoladowy deser z niespodzianką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki smarujemy tłuszczem i oprószamy cukrem Pozostały cukier wsypujemy do rondla, dosypujemy mąkę (…)

WIĘCEJ >

Deser z musli i borówkami

Jogurt dokładnie mieszamy z miodem Na spód pucharków wsypujemy trochę granoli, następnie wlewamy jogurt, wsypujemy pozostałą granolę oraz borówki i (…)

WIĘCEJ >

Deser ryżowy z cynamonem

Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i zagotowujemy (…)

WIĘCEJ >