Przysmak z jabłkami i borówkami
Przysmak z jabłkami i borówkami
Przygotowanie
- Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie przenosimy do miski
- Dodajemy borówki, cukier puder, 1/3 ilości mąki (kukurydzianej) oraz przyprawy (cynamon) i całość dokładnie mieszamy
- Następnie przenosimy zawartość miski do naczynia żaroodpornego
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do blendera wsypujemy pozostałą mąkę (kukurydzianą), mąkę (pszenną) i proszek do pieczenia, dodajemy tłuszcz i całość miksujemy do momentu, aż będzie miało strukturę kruszonki
- Następnie dolewamy mleko i jeszcze chwilę miksujemy
- Ciasto przenosimy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 8-10 kawałków
- Z każdego kawałka formujemy kulę, które następnie układamy na owocach umieszczonych w naczyniu żaroodpornym i całość posypujemy cukrem
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia owsianek.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (750 ml)
- Borówka (200 g)
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (110 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Płatki migdałowe (20 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Marchewka po marokańsku
Marchewki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, kolendrę, paprykę słodką i cynamon), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Marchewki…
WIĘCEJ >Zakochane sówki z salami i sera
Z salami wycinamy kawałki w kształcie liter, serduszek, skrzydełek i uszek Z sera wycinamy kawałki w kształcie serc i kółek Wszystkie składniki układamy na kształt sówek, tak jak na załączonym obrazku
WIĘCEJ >Pikantny dip z zielonego groszku
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy chili oraz przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 1 minutę…
WIĘCEJ >Makaron po tajsku
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Chili drobno siekamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę z ogórkiem kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >