Pulpeciki cielęce
Pulpeciki cielęce
Przygotowanie
- Mięso mielimy na standardowym sitku do miski
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy 1/4 ilości tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, po czym przenosimy do miski z mięsem
- Do miski z mięsem wybijamy jajo, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Z masy mięsnej formujemy pulpeciki
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Pulpeciki obtaczamy w mącę, kładziemy na patelnię i obsmażamy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając
- Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy
- Do gorącego bulionu wkładamy pulpeciki i gotujemy przez ok. 15 minut
- Następnie przenosimy pulpeciki na talerz i podajemy
- Pulpeciki możemy podawać np. z dodatkiem gotowanych ziemniaków i sałatką ze świeżych warzyw
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cielęciną.
Autor
Lista składników
- Cielęcina łopatka (300 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Jajo kurze (51 g)
- Cebula (50 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.