fbpx
logo
Szukaj
open close

Pulpeciki cielęce

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd2dc42ce-c53c-4299-88e2-66e453077cea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pulpeciki cielęce

Przygotowanie

  • Mięso mielimy na standardowym sitku do miski
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy 1/4 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, po czym przenosimy do miski z mięsem
  • Do miski z mięsem wybijamy jajo, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy pulpeciki
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Pulpeciki obtaczamy w mącę, kładziemy na patelnię i obsmażamy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając
  • Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy
  • Do gorącego bulionu wkładamy pulpeciki i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Następnie przenosimy pulpeciki na talerz i podajemy
  • Pulpeciki możemy podawać np. z dodatkiem gotowanych ziemniaków i sałatką ze świeżych warzyw

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cielęciną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina łopatka (300 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cebula (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cielęcina w sosie jeżynowym

Na talerz wysypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Mięso kroimy na kotlety o grubości ok. 3 cm, (…)

WIĘCEJ >

Cielęcina z szynką i ziołami

Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i (…)

WIĘCEJ >

Pulpety cielęce, ziemniaki i sałatka

Pulpety cielęce Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) (…)

WIĘCEJ >