fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cielęcina w sosie jeżynowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-287
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cielęcina w sosie jeżynowym

Przygotowanie

  • Na talerz wysypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy na kotlety o grubości ok. 3 cm, a następnie obtaczamy w mącę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy kotlety i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przyprawy (estragon), mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, a do wrzącego bulionu dodajemy jeżyny i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Na patelnię dodajemy mięso i dokładnie obtaczamy w sosie

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (600 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Jeżyna mrożona (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Estragon suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bakłażan z mozzarellą i oregano

Bakłażana kroimy w cienki plastry i posypujemy z każdej strony przyprawami (poza oregano) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) Kładziemy plastry bakłażana i smażymy do momentu, aż bakłażan się zarumieni i wsiąknie cały tłuszcz…

WIĘCEJ >

Ziemniaki O’Brien

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm x 2 cm i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Czosnek obieramy i…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinią i pomidorami

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, rozgrzaną oliwę Dodajemy pomidory. Obsmażamy około 8 minut, aż pomidory popękają Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu Do ugotowanego makaronu dajemy warzywa. Dodajemy…

WIĘCEJ >

Pomidorowy ryż gotowany

Ryż gotujemy w garnku z wodą, solą i mlekiem kokosowym. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do garnka (gdy ryż jest jeszcze twardy). Wszystko gotujemy razem do miękkości ryżu. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy…

WIĘCEJ >