fbpx
logo
Szukaj
open close

Cielęcina w sosie jeżynowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7dd0b4a5-c614-4f7c-af2b-2d006e4f4b35
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cielęcina w sosie jeżynowym

Przygotowanie

  • Na talerz wysypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy na kotlety o grubości ok. 3 cm, a następnie obtaczamy w mącę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy kotlety i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przyprawy (estragon), mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, a do wrzącego bulionu dodajemy jeżyny i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Na patelnię dodajemy mięso i dokładnie obtaczamy w sosie

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (600 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Jeżyna mrożona (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Estragon suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dyniowe kulki mocy

Orzechy laskowe moczymy przez noc, następnie odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Wszystkie składniki oprócz masła z nerkowców (jeśli używamy) blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kulki do środka wkładając po pół…

WIĘCEJ >

Brukselka z płatkami migdałowymi

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (tak aby była miękka, lecz żeby nie straciła całkowicie koloru) Następnie brukselkę odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i…

WIĘCEJ >

Curry z kurczakiem po tajsku

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w paski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy pastę curry i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając Dodajemy…

WIĘCEJ >

Granola orzechowa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Orzechy siekamy W garnku rozpuszczamy tłuszcz Do miski wrzucamy wiórki kokosowe, orzechy oraz pestki i mieszamy Do osobnej miski wlewamy rozpuszczony tłuszcz, dodajemy…

WIĘCEJ >