Cielęcina w sosie jeżynowym
Cielęcina w sosie jeżynowym
Przygotowanie
- Na talerz wysypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Mięso kroimy na kotlety o grubości ok. 3 cm, a następnie obtaczamy w mącę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy kotlety i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, dodajemy przyprawy (estragon), mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, a do wrzącego bulionu dodajemy jeżyny i gotujemy przez ok. 10 minut
- Na patelnię dodajemy mięso i dokładnie obtaczamy w sosie
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Cielęcina udziec (600 g)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Cebula (105 g)
- Jeżyna mrożona (100 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Estragon suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gryczanka z mlekiem kokosowym i z migdałami
Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Następnie posypujemy płatkami migdałowymi
WIĘCEJ >Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa
Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…
WIĘCEJ >Makaron w sosie słonecznikowym
Makaron płuczemy pod strumieniem ciepłej wody na sitku W międzyczasie blendujemy ziarna słonecznika na masło Rozgrzewamy na patelni masło. Po chwili dodajemy masło z ziaren słonecznika i curry Gdy masła połączą się z przyprawami, wrzucamy…
WIĘCEJ >Cukinia z twarożkiem sojowym
Cukinię kroimy wzdłuż na plastry, przyprawiamy solą i odstawiamy na ok. 10 minut Szczypiorek drobno siekamy Do miski wlewamy jogurt oraz śmietankę, dodajemy szczypiorek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…
WIĘCEJ >