fbpx
logo
Szukaj
open close

Cielęcina w sosie jeżynowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7dd0b4a5-c614-4f7c-af2b-2d006e4f4b35
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cielęcina w sosie jeżynowym

Przygotowanie

  • Na talerz wysypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy na kotlety o grubości ok. 3 cm, a następnie obtaczamy w mącę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy kotlety i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przyprawy (estragon), mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, a do wrzącego bulionu dodajemy jeżyny i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Na patelnię dodajemy mięso i dokładnie obtaczamy w sosie

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (600 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Jeżyna mrożona (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Estragon suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczanka z mlekiem kokosowym i z migdałami

Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Następnie posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa

Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…

WIĘCEJ >

Makaron w sosie słonecznikowym

Makaron płuczemy pod strumieniem ciepłej wody na sitku W międzyczasie blendujemy ziarna słonecznika na masło Rozgrzewamy na patelni masło. Po chwili dodajemy masło z ziaren słonecznika i curry Gdy masła połączą się z przyprawami, wrzucamy…

WIĘCEJ >

Cukinia z twarożkiem sojowym

Cukinię kroimy wzdłuż na plastry, przyprawiamy solą i odstawiamy na ok. 10 minut Szczypiorek drobno siekamy Do miski wlewamy jogurt oraz śmietankę, dodajemy szczypiorek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…

WIĘCEJ >