fbpx
logo
Szukaj
open close

Cielęcina w sosie jeżynowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7dd0b4a5-c614-4f7c-af2b-2d006e4f4b35
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cielęcina w sosie jeżynowym

Przygotowanie

  • Na talerz wysypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Mięso kroimy na kotlety o grubości ok. 3 cm, a następnie obtaczamy w mącę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy kotlety i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przyprawy (estragon), mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, a do wrzącego bulionu dodajemy jeżyny i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Na patelnię dodajemy mięso i dokładnie obtaczamy w sosie

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (600 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Jeżyna mrożona (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Estragon suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Brokuły z czosnkiem

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-6 minut, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 2-3…

WIĘCEJ >

Wykwintna sałatka z serem pleśniowym

Do miski wrzucamy ser i rozgniatamy na „pastę” Dodajemy śmietanę z majonezem i dokładnie mieszamy Dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i ponownie dokładnie mieszamy Jabłka kroimy w cienkie cząstki (gniazdo nasienne usuwamy) i przenosimy…

WIĘCEJ >

Pasta z czerwonej soczewicy

Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy osoloną…

WIĘCEJ >

Warzywa pieczone

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Zieleninę siekamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy wszystkie warzywa, polewamy tłuszczem, posypujemy zieleniną oraz przyprawami i delikatnie…

WIĘCEJ >