fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71c6ff7e-64f5-48e9-bd9c-2d6b878415ba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię
  • Na patelnię dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na jednolity sos
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż będzie się rozpadał)
  • Następnie brokuł odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy mięso, kaszę manną, sól oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z uzyskanej masy formujemy małe pulpety
  • Pulpety delikatnie wkładamy do sosu i gotujemy przez ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pulpetów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (500 g)
  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Brokuł (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Kasza manna (50 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Bazylia (świeża) (10 g)
  • Oregano (świeże) (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczany żółw

Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą…

WIĘCEJ >

Strudel serowo-warzywny

Marchewki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do marchewki i gotujemy przez kolejne ok. 5 minut (do miękkości) Następnie warzywa odcedzamy Cebulę…

WIĘCEJ >

Pulpeciki jaglane z warzywami

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew oraz pietruszkę obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie…

WIĘCEJ >

Śliwki pod pierzynką

Śliwki kroimy na ćwiartki (pestki usuwamy) i przenosimy do misek Na wierzch nakładamy śmietanę

WIĘCEJ >