Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię
- Na patelnię dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
- Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na jednolity sos
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż będzie się rozpadał)
- Następnie brokuł odcedzamy i przenosimy do miski
- Dodajemy mięso, kaszę manną, sól oraz wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Z uzyskanej masy formujemy małe pulpety
- Pulpety delikatnie wkładamy do sosu i gotujemy przez ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pulpetów.
Autor
Lista składników
- Pomidor (500 g)
- Indyk mięso mielone (500 g)
- Brokuł (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Kasza manna (50 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
- Bazylia (świeża) (10 g)
- Oregano (świeże) (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ziemniaczany żółw
Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą…
WIĘCEJ >Strudel serowo-warzywny
Marchewki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do marchewki i gotujemy przez kolejne ok. 5 minut (do miękkości) Następnie warzywa odcedzamy Cebulę…
WIĘCEJ >Pulpeciki jaglane z warzywami
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew oraz pietruszkę obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie…
WIĘCEJ >Śliwki pod pierzynką
Śliwki kroimy na ćwiartki (pestki usuwamy) i przenosimy do misek Na wierzch nakładamy śmietanę
WIĘCEJ >