fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée z marchewki i batatów

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-171
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Purée z marchewki i batatów

Przygotowanie

  • Marchewki i batat obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy imbir, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Marchewkę z batatem odcedzamy, przenosimy do blendera i całość dokładnie blendujemy
  • Purée nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych purée z innych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (230 g)
  • Marchew (180 g)
  • Masło (50 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Babeczki bakaliowe

Bakalie namaczamy gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z wodą i rozpuszczonym olejem na jednolitą, rzadką masę. Napęczniałe bakalie wyciskamy pozbywając się nadmiaru wody i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy bakalię do masy i jeszcze raz mieszamy….

WIĘCEJ >

Kala-mniaki

Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…

WIĘCEJ >

Kiełbaski, jaja i chleb

Kiełbasę nacinamy z każdej strony na skos w 4-5 miejscach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kiełbasę i smażymy z każdej strony przez ok. 5-8 minut Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty…

WIĘCEJ >

Chłodnik z awokado z serem kozim

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy miąższ do naczynia, w którym będziemy `miksować Dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe Dodajemy twaróg kozi Lekko pieprzymy Miksujemy Próbujemy i ewentualnie dosalamy (zależy jak słony był ser)…

WIĘCEJ >