fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée z marchewki i batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6518819c-9eb7-4979-b483-53a9b2b7d9ca
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Purée z marchewki i batatów

Przygotowanie

  • Marchewki i batat obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy imbir, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Marchewkę z batatem odcedzamy, przenosimy do blendera i całość dokładnie blendujemy
  • Purée nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych purée z innych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (115 g)
  • Marchew (90 g)
  • Masło (25 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos vinaigrette AIP z awokado

Awokado obrać, wyrzucić pestkę i skórę Miąższ awokado wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować Dodać resztę składników i zmiksować 

WIĘCEJ >

Cytrynowy dżem z cukinii

Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Następnie cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do garnka Do garnka dolewamy wodę i zagotowujemy, a następnie dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut (do miękkości) Dodajemy…

WIĘCEJ >

Babeczki owsiane z daktylami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do muffinów lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy w zagłębienia papierowe foremki Daktyle drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, otręby, skórkę pomarańczową oraz…

WIĘCEJ >