Ragoût z bobu i szynki
Ragoût z bobu i szynki
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
- Bób łuskamy ze strąków i wkładamy na ok. 1-2 minuty do wrzącej wody
- Następnie wyciągamy bób z wody i odsączamy
- Skórkę każdego ziarna nacinamy wzdłuż czubkiem noża i wyciskamy ziarno
- Marchewkę, koper i cebulę obieramy
- Marchewkę kroimy w plastry
- Koper, cebulę i szynkę kroimy w kostkę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z szynką i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dolewamy bulion, dodajemy marchewkę i koper, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy bób i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy i wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem bobu.
Autor
Lista składników
- Bób (1200 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Cebula (150 g)
- Wieprzowina szynka (surowa) (50 g)
- Marchew (45 g)
- Fenkuł (koper włoski) (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Bób z kminem
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli Bób łuskamy ze strąków i wkładamy do wrzącej wody a ok. 2-3 minuty Następnie wyciągamy bób z wody łyżką cedzakową i odsączamy Skórkę każdego ziarna nacinamy wzdłuż czubkiem…
WIĘCEJ >Dip z bobu z ziołami
Bób gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Zieleninę grubo siekamy, dodajemy do garnka z bobem, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 5 minut Następnie bób odcedzamy i zostawiamy odrobinę wywaru Chili drobno…
WIĘCEJ >Pasta z bobu i awokado
Bób dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zaczynamy gotować Gdy woda zacznie się gotować, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy bób przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie bób odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Krem cukiniowo-pistacjowy z bobem
Bób oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu), gdy woda zacznie się gotować – dodajemy przyprawy (sól) i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut Cebulę z…
WIĘCEJ >