fbpx
Szukaj
open close

Ragoût z bobu i szynki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf0a1cb05-2fde-4279-b5c5-23a2417a943a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ragoût z bobu i szynki

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Bób łuskamy ze strąków i wkładamy na ok. 1-2 minuty do wrzącej wody
  • Następnie wyciągamy bób z wody i odsączamy
  • Skórkę każdego ziarna nacinamy wzdłuż czubkiem noża i wyciskamy ziarno
  • Marchewkę, koper i cebulę obieramy
  • Marchewkę kroimy w plastry
  • Koper, cebulę i szynkę kroimy w kostkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z szynką i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dolewamy bulion, dodajemy marchewkę i koper, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy bób i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy i wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem bobu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bób (1200 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula (150 g)
  • Wieprzowina szynka (surowa) (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Fenkuł (koper włoski) (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bób z kminem

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli Bób łuskamy ze strąków i wkładamy do wrzącej wody a ok. 2-3 minuty (…)

WIĘCEJ >

Dip z bobu z ziołami

Bób gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Zieleninę grubo siekamy, dodajemy do garnka z bobem, przykrywamy pokrywką (…)

WIĘCEJ >

Pasta z bobu i awokado

Bób dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zaczynamy gotować Gdy woda zacznie się gotować, przykrywamy garnek pokrywką i (…)

WIĘCEJ >

Krem cukiniowo-pistacjowy z bobem

Bób oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu), gdy woda zacznie się (…)

WIĘCEJ >

Bób z pomidorami i ziołami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę grubo siekamy Bób obieramy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy (…)

WIĘCEJ >