fbpx
logo
Szukaj
open close

Bób z kminem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8589dfaa-feb9-4149-8beb-a39655546d00
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bób z kminem

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Bób łuskamy ze strąków i wkładamy do wrzącej wody a ok. 2-3 minuty
  • Następnie wyciągamy bób z wody łyżką cedzakową i odsączamy
  • Skórkę każdego ziarna nacinamy wzdłuż czubkiem noża i wyciskamy ziarno
  • Jeżeli bób jest bardzo młody – nie gotujemy go, wystarczy sparzyć wrzącą wodą, duże i twarde nasiona bobu gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut
  • Następnie bób odsączamy i przenosimy do miski
  • Bób skrapiamy sokiem i tłuszczem, posypujemy przyprawami i mieszamy
  • Przed podaniem przechowujemy danie w lodówce

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem bobu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bób (1000 g)
  • Sok z cytryny (bio) (24 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Dip z bobu z ziołami

Bób gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Zieleninę grubo siekamy, dodajemy do garnka z bobem, przykrywamy pokrywką (…)

WIĘCEJ >

Pasta z bobu i awokado

Bób dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zaczynamy gotować Gdy woda zacznie się gotować, przykrywamy garnek pokrywką i (…)

WIĘCEJ >

Krem cukiniowo-pistacjowy z bobem

Bób oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu), gdy woda zacznie się (…)

WIĘCEJ >

Bób z pomidorami i ziołami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę grubo siekamy Bób obieramy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy (…)

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kurczaka z grzybami na bobie

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wlewamy tłuszcz, ocet oraz sos sojowy, dodajemy miód, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (…)

WIĘCEJ >