Grillowana pierś z kurczaka z grzybami na bobie
Grillowana pierś z kurczaka z grzybami na bobie
Przygotowanie
Grillowana pierś z kurczaka
- Do miski wlewamy tłuszcz, ocet oraz sos sojowy, dodajemy miód, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
- Mięso dokładnie oczyszczamy i wkładamy do miski z marynatą, a następnie do lodówki na ok. 2 godz.
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 12-15 minut z każdej strony
- Na talerze nakładamy bób, na bób kładziemy mięso, a na mięso grzyby
Grzyby
- Grzyby dokładnie oczyszczamy, odcinamy nóżki i obieramy skórę z kapeluszy
- Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
- Dodajemy przyprawy i mieszamy
Bób
- Bób dokładnie myjemy, przenosimy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu)
- Dosypujemy cukier i zaczynamy gotować
- Gdy woda zacznie się już gotować – dosypujemy sól i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż bób stanie się miękki, a skóra będzie pomarszczona)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.
Autor
Lista składników
Grillowana pierś z kurczaka
- Kurczak pierś (300 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Miód lipowy (24 g)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
- Sos sojowy (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Grzyby
- Maślak (świeży) (300 g)
- Cebula (50 g)
- Masło (15 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Bób
- Bób (200 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dorsz w sosie pomidorowym
Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie Dusimy pod przykryciem około…
WIĘCEJ >Podkręcona surówka z kiszonej kapusty
Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.
WIĘCEJ >Sałatka z wędzonym boczkiem i słonecznikiem
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plastry boczku, by stały się chrupkie W misce umieszczamy jarmuż, szpinak, pomidory przekrojone w połówki i boczek Posypujemy sałatkę nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki W miseczce mieszamy składniki na sos:…
WIĘCEJ >Dynia i awokado na jarmużu
Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut, a następnie odcedzamy Awokado obieramy i kroimy w paski Na talerzu rozkładamy jarmuż i polewamy tłuszczem Na wierzch jarmużu układamy…
WIĘCEJ >