fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowana pierś z kurczaka z grzybami na bobie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0fbf302-5f37-4cef-8d7e-a733951c0397
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grillowana pierś z kurczaka z grzybami na bobie

Przygotowanie

Grillowana pierś z kurczaka

  • Do miski wlewamy tłuszcz, ocet oraz sos sojowy, dodajemy miód, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie oczyszczamy i wkładamy do miski z marynatą, a następnie do lodówki na ok. 2 godz.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 12-15 minut z każdej strony
  • Na talerze nakładamy bób, na bób kładziemy mięso, a na mięso grzyby

Grzyby

  • Grzyby dokładnie oczyszczamy, odcinamy nóżki i obieramy skórę z kapeluszy
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy

Bób

  • Bób dokładnie myjemy, przenosimy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu)
  • Dosypujemy cukier i zaczynamy gotować
  • Gdy woda zacznie się już gotować – dosypujemy sól i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż bób stanie się miękki, a skóra będzie pomarszczona)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowana pierś z kurczaka

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Grzyby

  • Maślak (świeży) (300 g)
  • Cebula (50 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Bób

  • Bób (200 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki jabłkowe

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodajemy jajka i mąkę, a następnie mieszamy mikserem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnię i smażymy placuszki po około…

WIĘCEJ >

Cukinia zapiekana z boczkiem

Cukinię kroimy w poprzek na „łódeczki” i wykrajamy środek. Łódeczki z cukinii solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Gdy łódeczki są w piekarniku, miąższ z cukinii kroimy w kostkę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy z awokado

Obieramy i kroimy awokado oraz banana Wrzucamy do miski Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki Wszystko blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Pizzerinka

Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone…

WIĘCEJ >