fbpx
logo
Szukaj
open close

Grillowana pierś z kurczaka z grzybami na bobie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0fbf302-5f37-4cef-8d7e-a733951c0397
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowana pierś z kurczaka z grzybami na bobie

Przygotowanie

Grillowana pierś z kurczaka

  • Do miski wlewamy tłuszcz, ocet oraz sos sojowy, dodajemy miód, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie oczyszczamy i wkładamy do miski z marynatą, a następnie do lodówki na ok. 2 godz.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 12-15 minut z każdej strony
  • Na talerze nakładamy bób, na bób kładziemy mięso, a na mięso grzyby

Grzyby

  • Grzyby dokładnie oczyszczamy, odcinamy nóżki i obieramy skórę z kapeluszy
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy

Bób

  • Bób dokładnie myjemy, przenosimy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu)
  • Dosypujemy cukier i zaczynamy gotować
  • Gdy woda zacznie się już gotować – dosypujemy sól i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż bób stanie się miękki, a skóra będzie pomarszczona)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowana pierś z kurczaka

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Grzyby

  • Maślak (świeży) (300 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Bób

  • Bób (200 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz w sosie pomidorowym

Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie Dusimy pod przykryciem około…

WIĘCEJ >

Podkręcona surówka z kiszonej kapusty

Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonym boczkiem i słonecznikiem

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plastry boczku, by stały się chrupkie W misce umieszczamy jarmuż, szpinak, pomidory przekrojone w połówki i boczek Posypujemy sałatkę nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki W miseczce mieszamy składniki na sos:…

WIĘCEJ >

Dynia i awokado na jarmużu

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut, a następnie odcedzamy Awokado obieramy i kroimy w paski Na talerzu rozkładamy jarmuż i polewamy tłuszczem Na wierzch jarmużu układamy…

WIĘCEJ >