fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowana pierś z kurczaka z grzybami na bobie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0fbf302-5f37-4cef-8d7e-a733951c0397
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowana pierś z kurczaka z grzybami na bobie

Przygotowanie

Grillowana pierś z kurczaka

  • Do miski wlewamy tłuszcz, ocet oraz sos sojowy, dodajemy miód, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie oczyszczamy i wkładamy do miski z marynatą, a następnie do lodówki na ok. 2 godz.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 12-15 minut z każdej strony
  • Na talerze nakładamy bób, na bób kładziemy mięso, a na mięso grzyby

Grzyby

  • Grzyby dokładnie oczyszczamy, odcinamy nóżki i obieramy skórę z kapeluszy
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy

Bób

  • Bób dokładnie myjemy, przenosimy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu)
  • Dosypujemy cukier i zaczynamy gotować
  • Gdy woda zacznie się już gotować – dosypujemy sól i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż bób stanie się miękki, a skóra będzie pomarszczona)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowana pierś z kurczaka

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Grzyby

  • Maślak (świeży) (300 g)
  • Cebula (50 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Bób

  • Bób (200 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżowy zajączek z kotlecikami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Mięso oczyszczamy i kroimy na trójkątne kawałki Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony (do…

WIĘCEJ >

Pieczone mielone mięso z cukinią

Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z niej sok W misce mieszamy razem mięso mielone, warzywa i jajko Dodajemy curry, sól,…

WIĘCEJ >

Chłodnik czereśniowy

Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy miód i zaczynamy gotować Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień Skrobię wsypujemy do miseczki i wlewamy 50 ml zimnej wody, mieszamy, aż się rozpuści Rozrobioną skrobie wlewamy…

WIĘCEJ >

Gulasz z ziemniakami i kalafiorem

Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy i mieszamy Kalafior dzielimy na różyczki Papryki kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm (gniazda nasienne usuwamy)…

WIĘCEJ >