fbpx
logo
Szukaj
open close

Grillowana pierś z kurczaka z grzybami na bobie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0fbf302-5f37-4cef-8d7e-a733951c0397
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grillowana pierś z kurczaka z grzybami na bobie

Przygotowanie

Grillowana pierś z kurczaka

  • Do miski wlewamy tłuszcz, ocet oraz sos sojowy, dodajemy miód, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie oczyszczamy i wkładamy do miski z marynatą, a następnie do lodówki na ok. 2 godz.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 12-15 minut z każdej strony
  • Na talerze nakładamy bób, na bób kładziemy mięso, a na mięso grzyby

Grzyby

  • Grzyby dokładnie oczyszczamy, odcinamy nóżki i obieramy skórę z kapeluszy
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy

Bób

  • Bób dokładnie myjemy, przenosimy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu)
  • Dosypujemy cukier i zaczynamy gotować
  • Gdy woda zacznie się już gotować – dosypujemy sól i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż bób stanie się miękki, a skóra będzie pomarszczona)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowana pierś z kurczaka

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Grzyby

  • Maślak (świeży) (300 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Bób

  • Bób (200 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Omlet ze szpinakiem

Cebulę i czosnek drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem Szpinak kroimy na drobne kawałki Jajka mieszamy ze szpinakiem (można też całość zmiksować blenderem) Jajeczną masę wlewamy na patelnię…

WIĘCEJ >

Wegańskie hamburgery z buraków i czerwonej fasoli

Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Fasolę odsączamy z zalewamy, przenosimy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem, a następnie przenosimy do miski z burakami Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski…

WIĘCEJ >

Jagnięcina z rozmarynem i czosnkiem

Udziec powinien być w jednym kawałku Czosnek kroimy na pół W udźcu robimy kilka nacięć i w każde nacięcie wkładamy gałązki rozmarynu oraz czosnek Skórę udźca nacieramy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Następnie…

WIĘCEJ >

Sorbet bananowy i gruszkowy

Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki…

WIĘCEJ >