fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczona pierś z kurczaka z czerwonym ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd165cf4a-2c92-47b4-854b-3e3bb3a13afc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczona pierś z kurczaka z czerwonym ryżem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 35-40 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Mięso kładziemy na deskę, przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy tłuczkiem
  • Do miski wlewamy tłuszcz, wsypujemy przyprawy i mieszamy
  • Mieszankę tłuszczu z przyprawami wylewamy na mięso i wsmarowujemy
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Na talerze nakładamy ryż, a obok kładziemy mięso

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ryż czerwony (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Czosnek granulowany (0.5 g)
  • Kminek mielony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy Mielimy boczek w maszynce do mięsa Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy nasionami słonecznika i podajemy

WIĘCEJ >

Kolorowe pieczone warzywa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na cząstki i układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut Papryki kroimy na ćwiartki, a następnie…

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z gruszką

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli Zasmażamy…

WIĘCEJ >