fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona pierś z kurczaka z czerwonym ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd165cf4a-2c92-47b4-854b-3e3bb3a13afc
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczona pierś z kurczaka z czerwonym ryżem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 35-40 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Mięso kładziemy na deskę, przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy tłuczkiem
  • Do miski wlewamy tłuszcz, wsypujemy przyprawy i mieszamy
  • Mieszankę tłuszczu z przyprawami wylewamy na mięso i wsmarowujemy
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Na talerze nakładamy ryż, a obok kładziemy mięso

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ryż czerwony (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Czosnek granulowany (0.5 g)
  • Kminek mielony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Winogrona

Winogrona umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >

Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym

Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni Podlewamy odrobiną wody Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą Pod…

WIĘCEJ >

Pizzerki z bakłażana

Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…

WIĘCEJ >