fbpx
logo
Szukaj
open close

Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad5bf2aa-b2ba-4f22-949d-9cf613f28ce2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami

Przygotowanie

Grillowana pierś z kurczaka

  • Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Cytrynę kroimy w plastry
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Na patelnię kładziemy mięso oraz plastry cytryny i smażymy przez ok. 12-15 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę i polewając pozostałą marynatą
  • Mięso układamy na talerzu obok sałatki

Ziemniaki

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na pół (lub w ćwiartki w przypadku dużych ziemniaków) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Zieleninę siekamy
  • Ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz oraz zieleninę i całość delikatnie mieszamy (najlepiej wymieszać z nałożoną na garnek pokrywką)
  • Ziemniaki układamy obok sałatki

Sałatka

  • Pomidora kroimy w ćwiartki
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki
  • Na talerzach układamy wszystkie warzywa, polewamy tłuszczem (lub sosem) i posypujemy przyprawami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, grillowanych piersi oraz sosów vinaigrette.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowana pierś z kurczaka

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sos sojowy (5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak (250 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Sałatka

  • Pomidor (170 g)
  • Sałata roszponka (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…

WIĘCEJ >

Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią

Melona obieramy i kroimy w kawałki Ogórek obieramy i kroimy w kawałki Pokrojone składniki wkładamy do garnka Dodajemy wodę kokosową i sok z cytryny Miksujemy blenderem Bazylię drobno siekamy i dodajemy do zupy Mieszamy i…

WIĘCEJ >

Brokuły z czosnkiem

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-6 minut, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 2-3…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z krewetek i przegrzebków

Krewetki oczyszczamy (obieramy pancerz i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski Cukinię kroimy w plastry i przenosimy do miski z krewetkami Do miski z krewetkami wrzucamy przegrzebki Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przecier…

WIĘCEJ >