fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad5bf2aa-b2ba-4f22-949d-9cf613f28ce2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami

Przygotowanie

Grillowana pierś z kurczaka

  • Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Cytrynę kroimy w plastry
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Na patelnię kładziemy mięso oraz plastry cytryny i smażymy przez ok. 12-15 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę i polewając pozostałą marynatą
  • Mięso układamy na talerzu obok sałatki

Ziemniaki

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na pół (lub w ćwiartki w przypadku dużych ziemniaków) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Zieleninę siekamy
  • Ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz oraz zieleninę i całość delikatnie mieszamy (najlepiej wymieszać z nałożoną na garnek pokrywką)
  • Ziemniaki układamy obok sałatki

Sałatka

  • Pomidora kroimy w ćwiartki
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki
  • Na talerzach układamy wszystkie warzywa, polewamy tłuszczem (lub sosem) i posypujemy przyprawami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, grillowanych piersi oraz sosów vinaigrette.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowana pierś z kurczaka

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sos sojowy (5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak (250 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Sałatka

  • Pomidor (170 g)
  • Sałata roszponka (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki. Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami. Zamykamy pojemnik i potrząsamy…

WIĘCEJ >

Zupa z mięsem i porem

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pora obieramy i kroimy w plastry W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 7-8 minut (tak aby nie było surowe), co jakiś czas mieszając Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >

Kanapki (grzanki) z fetą i siekaną sałatą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułkę kroimy w plastry i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut W tym czasie sałatę drobno siekamy Z…

WIĘCEJ >

Koktajl jarmużowo-figowy

Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >