fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad5bf2aa-b2ba-4f22-949d-9cf613f28ce2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami

Przygotowanie

Grillowana pierś z kurczaka

  • Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Cytrynę kroimy w plastry
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Na patelnię kładziemy mięso oraz plastry cytryny i smażymy przez ok. 12-15 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę i polewając pozostałą marynatą
  • Mięso układamy na talerzu obok sałatki

Ziemniaki

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na pół (lub w ćwiartki w przypadku dużych ziemniaków) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Zieleninę siekamy
  • Ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz oraz zieleninę i całość delikatnie mieszamy (najlepiej wymieszać z nałożoną na garnek pokrywką)
  • Ziemniaki układamy obok sałatki

Sałatka

  • Pomidora kroimy w ćwiartki
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki
  • Na talerzach układamy wszystkie warzywa, polewamy tłuszczem (lub sosem) i posypujemy przyprawami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, grillowanych piersi oraz sosów vinaigrette.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowana pierś z kurczaka

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sos sojowy (5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak (250 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Sałatka

  • Pomidor (170 g)
  • Sałata roszponka (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…

WIĘCEJ >

Makaron z dwoma serami

Ser żółty kroimy w cienkie paski Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Szynkę drobno kroimy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Do rondla wlewamy mleko i…

WIĘCEJ >

Sum wędzony

Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry 

WIĘCEJ >

Sałatka fasolowa z ziołami

Fasolę z soczewicą odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy każdy strąk na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty Zieleninę…

WIĘCEJ >