Dip z bobu z ziołami
Dip z bobu z ziołami
Przygotowanie
- Bób gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
- Zieleninę grubo siekamy, dodajemy do garnka z bobem, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 5 minut
- Następnie bób odcedzamy i zostawiamy odrobinę wywaru
- Chili drobno siekamy (wcześniej pozbawiamy pestek) i dodajemy do bobu
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do bobu
- Do bobu dodajemy przyprawy (kminek) oraz 2/3 ilości tłuszczu i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Pastę przenosimy do miski i wkładamy do lodówki
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż krążki będą złote i chrupiące)
- Dip posypujemy krążkami cebuli
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.
Autor
Lista składników
- Bób (400 g)
- Cebula (105 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (50 g)
- Kolendra (świeża) (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Chili (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Kmin rzymski (4.5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.