Dip z fasoli i awokado
Dip z fasoli i awokado
Przygotowanie
- Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przenosimy miąższ do miski
- Następnie skrapiamy awokado sokiem z limonki
- Dodajemy tabasco i przyprawy (sól), po czym lekko rozgniatamy i mieszamy składniki widelcem
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
- Następnie dodajemy fasolę do miski z awokado
- Zieleninę siekamy i dodajemy do miski z awokado
- Pomidora nacinamy na krzyż i zanurzamy go we wrzącej wodzie na ok. 10 sek.
- Wyciągamy pomidora z wrzącej wody, czekamy kilka sek. i obieramy go ze skórki
- Następnie usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę, dodajemy do miski z awokado i całość dokładnie mieszamy
- Dip podajemy z chipsami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.
Autor
Lista składników
- Awokado (280 g)
- Chipsy kukurydziane (bio) (250 g)
- Fasola czerwona z puszki (200 g)
- Pomidor (170 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Tabasco (5 g)
- Sól morska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…
WIĘCEJ >Sałatka wiosenna, bazowa
Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem
WIĘCEJ >Sałatka z łososiem i pomidorkami
Na patelnię wlewamy wodę i zagotowujemy Zmniejszamy ogień, kładziemy rybę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, a następnie rybę odsączamy Do rondla wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, imbir i chili) i podgrzewamy przez ok….
WIĘCEJ >Makaron z cukinii w pomidorowym sosie
Odcinamy końcówki cukinii, przepuszczamy przez spiromat albo kroimy obieraczką w wąskie paski Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią makaron z cukinii, dodajemy sól i pieprz, smażymy przez 3 minuty W garnku podgrzewamy passatę pomidorową…
WIĘCEJ >