Razowy chleb z ziarnami
Razowy chleb z ziarnami
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
- Do miski wsypujemy drożdże i cukier, wlewamy połowę ciepłej wody i szybko mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut, do momentu, aż pojawi się piana
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę, pestki dyni i nasiona sezamu, w środku formujemy zagłębienie, po czym dodajemy drożdże i tłuszcz, dolewamy pozostałą wodę i dokładnie mieszamy składniki
- Ciasto przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
- Następnie przenosimy ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., aby podwoiło swoją objętość
- Po tym czasie wyciągamy ciasto z miski, szybko zagniatamy i formujemy z niego bochenek
- Bochenek wkładamy do natłuszczonej formy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.
Możesz użyć dowolnych, ulubionych ziaren.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (500 g)
- Woda (250 ml)
- Pestki dyni obrane (100 g)
- Sezam biały (100 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Drożdże w proszku (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta cukiniowo-szpinakowa
Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach Solimy i odstawiamy na 15 min ,żeby puściła wodę Siekamy cebulę i czosnek Podsmażamy cebulę Kiedy się lekko zarumieni dodajemy czosnek Odciskamy…
WIĘCEJ >Brownie z batatów i wątróbki
Ciasto: Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie Odcedzamy wodę i przekładamy bataty do miski, w której będziemy blendować Dodajemy do miski obrane banany Pokrój wątróbkę w małe kawałki i dodaj…
WIĘCEJ >Bataty z czosnkiem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bataty obieramy, kroimy wzdłuż na pół i nacinamy każdą połówkę w kilku miejscach na głębokość ok. 1 cm Następnie bataty układamy na papierze…
WIĘCEJ >Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem
Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…
WIĘCEJ >