fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Razowy chleb z ziarnami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0531edff-0107-487c-9ca8-e6b3f57cfc2f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Razowy chleb z ziarnami

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski wsypujemy drożdże i cukier, wlewamy połowę ciepłej wody i szybko mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut, do momentu, aż pojawi się piana
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę, pestki dyni i nasiona sezamu, w środku formujemy zagłębienie, po czym dodajemy drożdże i tłuszcz, dolewamy pozostałą wodę i dokładnie mieszamy składniki
  • Ciasto przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  • Następnie przenosimy ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z miski, szybko zagniatamy i formujemy z niego bochenek
  • Bochenek wkładamy do natłuszczonej formy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Możesz użyć dowolnych, ulubionych ziaren.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (500 g)
  • Woda (250 ml)
  • Pestki dyni obrane (100 g)
  • Sezam biały (100 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Piekarnik, Rondel, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta cukiniowo-szpinakowa

Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach Solimy i odstawiamy na 15 min ,żeby puściła wodę Siekamy cebulę i czosnek Podsmażamy cebulę Kiedy się lekko zarumieni dodajemy czosnek Odciskamy…

WIĘCEJ >

Brownie z batatów i wątróbki

Ciasto: Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie Odcedzamy wodę i przekładamy bataty do miski, w której będziemy blendować Dodajemy do miski obrane banany Pokrój wątróbkę w małe kawałki i dodaj…

WIĘCEJ >

Bataty z czosnkiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bataty obieramy, kroimy wzdłuż na pół i nacinamy każdą połówkę w kilku miejscach na głębokość ok. 1 cm Następnie bataty układamy na papierze…

WIĘCEJ >

Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem

Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…

WIĘCEJ >