fbpx
logo
Szukaj
open close

Razowy chleb z ziarnami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0531edff-0107-487c-9ca8-e6b3f57cfc2f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Razowy chleb z ziarnami

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski wsypujemy drożdże i cukier, wlewamy połowę ciepłej wody i szybko mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut, do momentu, aż pojawi się piana
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę, pestki dyni i nasiona sezamu, w środku formujemy zagłębienie, po czym dodajemy drożdże i tłuszcz, dolewamy pozostałą wodę i dokładnie mieszamy składniki
  • Ciasto przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  • Następnie przenosimy ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z miski, szybko zagniatamy i formujemy z niego bochenek
  • Bochenek wkładamy do natłuszczonej formy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Możesz użyć dowolnych, ulubionych ziaren.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (500 g)
  • Woda (250 ml)
  • Pestki dyni obrane (100 g)
  • Sezam biały (100 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Piekarnik, Rondel, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka owocowa ze słodką polewą

Ananasa, mango i banany obieramy Ananasa i mango kroimy w kostkę, a banana w plasterki Do miski wkładamy owoce mrożone i odstawiamy do rozmrożenia, gdy zmiękną – przenosimy je razem z sokiem do robota kuchennego…

WIĘCEJ >

Pizzerinka

Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone…

WIĘCEJ >

Warzywa w sosie z boczkiem

Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.

WIĘCEJ >

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem

WIĘCEJ >