fbpx
logo
Szukaj
open close

Chleb hawajski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd5505e77-c5a7-426a-8477-2da9baf5d626
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chleb hawajski

Przygotowanie

  • Orzechy grubo siekamy
  • Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy owoce w grube kawałki
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem
  • Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko oraz ekstrakt z wanilii i roztrzepujemy
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon), dodajemy orzechy, ananasa, cukier oraz wiórki kokosowe i mieszamy
  • Pośrodku robimy zagłębienie i stopniowo dolewamy jaja z mlekiem, mieszając tylko tyle, by składniki się połączyły
  • Dodajemy roztopiony tłuszcz i szybko mieszamy
  • Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz., aby wierzch stał się złoty
  • Chleb zostawiamy w formie na ok. 5 minut, a następnie przenosimy go na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Orzech makadamia (45 g)
  • Ananas w puszce (45 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cynamon mielony (6 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chleb kakaowy

Do miski wsypujemy mąkę, kakao i drożdże, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie Do osobnej miski wlewamy miód i wodę, mieszamy, (…)

WIĘCEJ >

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, (…)

WIĘCEJ >

Chleb kokosowy

Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy.  Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić (…)

WIĘCEJ >

Chleb dyniowy

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki (…)

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i (…)

WIĘCEJ >