Chleb hawajski
Chleb hawajski
Przygotowanie
- Orzechy grubo siekamy
- Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy owoce w grube kawałki
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem
- Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko oraz ekstrakt z wanilii i roztrzepujemy
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon), dodajemy orzechy, ananasa, cukier oraz wiórki kokosowe i mieszamy
- Pośrodku robimy zagłębienie i stopniowo dolewamy jaja z mlekiem, mieszając tylko tyle, by składniki się połączyły
- Dodajemy roztopiony tłuszcz i szybko mieszamy
- Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz., aby wierzch stał się złoty
- Chleb zostawiamy w formie na ok. 5 minut, a następnie przenosimy go na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Wiórki kokosowe (50 g)
- Orzech makadamia (45 g)
- Ananas w puszce (45 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Cynamon mielony (6 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Chleb marchewkowy
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową Mieszamy wszystko razem…
WIĘCEJ >Chleb zapiekany z szynką i serem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki, na które kładziemy szynkę i ser Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
WIĘCEJ >Podpłomyki
Do miski wsypujemy mąki, dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta Ciasto dzielimy na ok. 10-12 części (z 125 g mąki), przykrywamy wilgotną ścierką i zostawiamy na ok. 30 minut Po tym…
WIĘCEJ >Chleb ziemniaczany
Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…
WIĘCEJ >