fbpx
logo
Szukaj
open close

Chleb hawajski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd5505e77-c5a7-426a-8477-2da9baf5d626
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chleb hawajski

Przygotowanie

  • Orzechy grubo siekamy
  • Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy owoce w grube kawałki
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem
  • Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko oraz ekstrakt z wanilii i roztrzepujemy
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon), dodajemy orzechy, ananasa, cukier oraz wiórki kokosowe i mieszamy
  • Pośrodku robimy zagłębienie i stopniowo dolewamy jaja z mlekiem, mieszając tylko tyle, by składniki się połączyły
  • Dodajemy roztopiony tłuszcz i szybko mieszamy
  • Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz., aby wierzch stał się złoty
  • Chleb zostawiamy w formie na ok. 5 minut, a następnie przenosimy go na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Orzech makadamia (45 g)
  • Ananas w puszce (45 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cynamon mielony (6 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chleb marchewkowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową Mieszamy wszystko razem…

WIĘCEJ >

Chleb zapiekany z szynką i serem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki, na które kładziemy szynkę i ser Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

WIĘCEJ >

Podpłomyki

Do miski wsypujemy mąki, dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta Ciasto dzielimy na ok. 10-12 części (z 125 g mąki), przykrywamy wilgotną ścierką i zostawiamy na ok. 30 minut Po tym…

WIĘCEJ >

Chleb ziemniaczany

Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…

WIĘCEJ >