fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb hawajski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd5505e77-c5a7-426a-8477-2da9baf5d626
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chleb hawajski

Przygotowanie

  • Orzechy grubo siekamy
  • Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy owoce w grube kawałki
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem
  • Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko oraz ekstrakt z wanilii i roztrzepujemy
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon), dodajemy orzechy, ananasa, cukier oraz wiórki kokosowe i mieszamy
  • Pośrodku robimy zagłębienie i stopniowo dolewamy jaja z mlekiem, mieszając tylko tyle, by składniki się połączyły
  • Dodajemy roztopiony tłuszcz i szybko mieszamy
  • Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz., aby wierzch stał się złoty
  • Chleb zostawiamy w formie na ok. 5 minut, a następnie przenosimy go na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Orzech makadamia (45 g)
  • Ananas w puszce (45 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cynamon mielony (6 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrzan z żurawiną

Chrzan obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Gotowy chrzan przenosimy do słoika i zakręcamy (możemy przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc)

WIĘCEJ >

Sos z zielonego pieprzu

Do garnka wlewamy wywar Dodajemy zielony pieprz Podgrzewamy 2 – 3 min na średnim ogniu  Dodajemy masło Mieszamy, próbujemy, doprawiamy 

WIĘCEJ >

Fasolka z pistacjowym pesto

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z fasolki odcinamy końcówki Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy orzechy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy Następnie…

WIĘCEJ >

Jajecznica – ptaszek

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący Następnie przenosimy boczek na talerz Na patelnię wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji Paprykę kroimy…

WIĘCEJ >