fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladki z bakłażana z ricottą i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-201
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Roladki z bakłażana z ricottą i szpinakiem

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy (połowę listków bazylii zostawiamy w całości)
  • Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry (z jednego bakłażana powinno wyjść 8 plastrów) i posypujemy solą
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy plastry bakłażana i smażymy z każdej strony po ok. 3 minuty
  • Następnie przenosimy bakłażana na czysty blat kuchenny
  • Do miski wkładamy ricottę, dodajemy szpinak oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Na środek każdego plastra bakłażana nakładamy farsz, zawijamy w roladki, układamy na talerzu i dekorujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z użyciem bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Ser Ricotta (100 g)
  • Szpinak (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Bazylia (świeża) (9 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka lodowa

Sałatę kroimy na paski Pomidory kroimy na ćwiartki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Zieleninę drobno siekamy Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, polewamy tłuszczem oraz sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Dyniowe musli

Zagotowujemy dynię z mlekiem kokosowym i daktylami. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon i trzymamy jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – rybka z owocami

Z kromki chleba wycinamy 2 części na kształt rybki (głowę wraz z tułowiem i ogon) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki przypominające małe trójkąty Z ananasa wycinamy kółko, następnie z tego kółka kolejne…

WIĘCEJ >

Owsiana granola domowa

Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…

WIĘCEJ >