fbpx
logo
Szukaj
open close

Roladki z bakłażana z ricottą i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd9920673-7647-4e10-a2aa-ced85d74ad36
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Roladki z bakłażana z ricottą i szpinakiem

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy (połowę listków bazylii zostawiamy w całości)
  • Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry (z jednego bakłażana powinno wyjść 8 plastrów) i posypujemy solą
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy plastry bakłażana i smażymy z każdej strony po ok. 3 minuty
  • Następnie przenosimy bakłażana na czysty blat kuchenny
  • Do miski wkładamy ricottę, dodajemy szpinak oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Na środek każdego plastra bakłażana nakładamy farsz, zawijamy w roladki, układamy na talerzu i dekorujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z użyciem bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Ser Ricotta (100 g)
  • Szpinak (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Bazylia (świeża) (9 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kurczak w sosie paprykowym

Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wrzucamy połowę czosnku, dodajemy połowę tłuszczu i mieszamy Delikatnie podnosimy skórę kurczaka i wkładamy pod nią tłuszcz z…

WIĘCEJ >

Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…

WIĘCEJ >

Zupa z papryką i kalarepą

Bulion zagotowujemy Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę Papryki kroimy w kostkę Do garnka z mięsem dodajemy kalarepę…

WIĘCEJ >

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…

WIĘCEJ >