fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladki z bakłażana z ricottą i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd9920673-7647-4e10-a2aa-ced85d74ad36
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Roladki z bakłażana z ricottą i szpinakiem

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy (połowę listków bazylii zostawiamy w całości)
  • Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry (z jednego bakłażana powinno wyjść 8 plastrów) i posypujemy solą
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy plastry bakłażana i smażymy z każdej strony po ok. 3 minuty
  • Następnie przenosimy bakłażana na czysty blat kuchenny
  • Do miski wkładamy ricottę, dodajemy szpinak oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Na środek każdego plastra bakłażana nakładamy farsz, zawijamy w roladki, układamy na talerzu i dekorujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z użyciem bakłażana.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Ser Ricotta (100 g)
  • Szpinak (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Bazylia (świeża) (9 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami

Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę Dodajemy do cebuli Podsmażamy 2 minuty Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym Pigwę kroimy na…

WIĘCEJ >

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut Upieczone buraki należy chwilę przestudzić Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu Pieczemy około 90 minut Po tym czasie przekładamy dynię do…

WIĘCEJ >

Pieczarki duszone z pietruszką, czosnkiem i pomidorową passatą

Pieczarki dokładnie oczyszczamy Natkę pietruszki targamy na części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez ok. 10 minut Dodajemy natkę pietruszki, passatę…

WIĘCEJ >