fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladki z fetą i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3cd155ee-0cc1-4c22-9ae3-d03947fb473b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Roladki z fetą i szpinakiem

Przygotowanie

  • Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 15-20 minut wcześniej aby się rozmroził, przenosimy go na sitko i odsączamy z nadmiaru wody
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Do zagłębienia w mące wlewamy tłuszcz oraz mleko i mieszamy na lepkie ciasto
  • Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i szybko zagniatamy, aby stało się elastyczne
  • Następnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 17 cm x 30 cm
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na ciasto nakładamy szpinak, posypujemy serem i zwijamy prostokąt wzdłuż dłuższego boku, tworząc wałek i kroimy go na plastry o grubości ok. 2,5 cm
  • Roladki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 roladki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia roladek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Ser żółty (300 g)
  • Szpinak mrożony (200 g)
  • Ser feta (200 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >

Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru

Banana ugniatamy widelcem na papkę, a jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do połączenia się w jednolitą masę. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert z rukolą i szynką parmeńską

Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (masło) Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie pomidorki kroimy na pół Na talerzu układamy rukolę, szynkę oraz pomidorki, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…

WIĘCEJ >

Chrupiąca przekąska

Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym

WIĘCEJ >