fbpx
logo
Szukaj
open close

Roladki z fetą i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3cd155ee-0cc1-4c22-9ae3-d03947fb473b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Roladki z fetą i szpinakiem

Przygotowanie

  • Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 15-20 minut wcześniej aby się rozmroził, przenosimy go na sitko i odsączamy z nadmiaru wody
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Do zagłębienia w mące wlewamy tłuszcz oraz mleko i mieszamy na lepkie ciasto
  • Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i szybko zagniatamy, aby stało się elastyczne
  • Następnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 17 cm x 30 cm
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na ciasto nakładamy szpinak, posypujemy serem i zwijamy prostokąt wzdłuż dłuższego boku, tworząc wałek i kroimy go na plastry o grubości ok. 2,5 cm
  • Roladki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 roladki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia roladek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Ser żółty (300 g)
  • Szpinak mrożony (200 g)
  • Ser feta (200 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa rybna

Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę z masłem) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…

WIĘCEJ >

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Cukinię kroimy na plastry i przenosimy do miski Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty Mięso…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakami

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty

Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…

WIĘCEJ >