fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kolorowe roladki z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-346
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kolorowe roladki z kurczaka

Przygotowanie

  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Mięso kroimy na filety, a następnie wkładamy w folię kuchenną i rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 0,5 cm
  • Następnie każdy kawałek mięsa posypujemy przyprawami (oregano i pieprzem) z obu stron
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy paprykę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Następnie ściągamy paprykę z patelni łyżką cedzakową
  • Do miski z serem dodajemy połowę papryki i mieszamy, a następnie nakładamy mieszankę na środek każdego filetu
  • Filety zawijamy wzdłuż przykrywając nadzienie i spinamy wykałaczką
  • Na patelni ponownie rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy roladki i smażymy przez ok. 4 minuty z każdej strony (do momentu, aż się zarumienią)
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy mięso przez ok. 7-10 minut, co jakiś czas obracając
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałą paprykę i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ocet i mieszamy
  • Mięso nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia roladek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Papryka czerwona (300 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Masło (25 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Ocet balsamiczny (5 ml)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki dziecięce – zajączek, kotek i piesek

Z kromki chleba wycinamy kółka, które następnie smarujemy serem topionym Ogórka kroimy w paski Z sera żółtego wycinamy kółko Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt promieni słońca, uszek i wąsów Oliwkę kroimy…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl Ajwen (zielony smoothie)

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Do blendera wlewamy wodę Dodajemy miąższ z awokado Dodajemy czosnek Seler myjemy i kroimy w kawałki 2-3 cm i dorzucamy do blendera…

WIĘCEJ >

Dyniowe musli

Zagotowujemy dynię z mlekiem kokosowym i daktylami. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon i trzymamy jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

WIĘCEJ >

Curry z wołowiną i ziemniakami

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i…

WIĘCEJ >