fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfae9f85d-1a88-42f5-9312-8f6b3a1b0714-1

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

Przygotowanie

Roladka:

  • Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać
  • Podzielić mięso na dwie porcje
  • Z każdej uformować wałek
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni
  • Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa jak najcieniej
  • Na środek rozbitego mięsa nakładamy wałek mięsny i lekko naciskami palcami, żeby zrobił się płaski
  • Na farszu układamy 4 morele jedna przy drugiej
  • Zawijamy boki kurczaka do środka i zwijamy całość w rulon
  • Gotową roladkę zawijamy w papier do pieczenia
  • Układamy roladki na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 40 minut

Ziemniaki:

  • Ziemniaki szorujemy, płuczemy
  • Zalewamy wodą, lekko solimy
  • Gotujemy do miękkości (około 30 minut)

Sałatka:

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Pomidory kroimy w cząstki
  • Ogórka kroimy w plastry i każdy plaster w półksiężyc
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Wszystko układamy na talerzu i polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie zaleca się spożywania pieprzu czarnego, pomidorów, ziemniaków, a sos vinaigrette powinno się przyrządzać bez dodatku musztardy.

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dostosować do swojej aktualnej diety.

Uwagi

Roladkę możesz również przyrządzić z innego rodzaju mięsa, np. ze schabu – proponowane przepisy znajdują się w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Roladka

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 80 g łopatki z sarny
  • 4 suszone, niesiarkowane morele (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Sałatka

  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ¼ ogórka zielonego (45 g)
  • ½ pomidora (85 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)

Ziemniaki

  • 4 młode ziemniaki (200 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…

WIĘCEJ >

Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami

Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na…

WIĘCEJ >

Ryż z suszonymi pomidorami

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zalewamy suszone pomidory wrzątkiem. Gdy ryż jest gotowy, rozgrzewamy na patelni oliwę. Na oliwie podsmażamy przyprawy i pokrojone w cząstki namoczone pomidory. Dodajemy ryż i podlewamy…

WIĘCEJ >

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie  Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło…

WIĘCEJ >