fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfae9f85d-1a88-42f5-9312-8f6b3a1b0714-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

Przygotowanie

Roladka:

  • Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać
  • Podzielić mięso na dwie porcje
  • Z każdej uformować wałek
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni
  • Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa jak najcieniej
  • Na środek rozbitego mięsa nakładamy wałek mięsny i lekko naciskami palcami, żeby zrobił się płaski
  • Na farszu układamy 4 morele jedna przy drugiej
  • Zawijamy boki kurczaka do środka i zwijamy całość w rulon
  • Gotową roladkę zawijamy w papier do pieczenia
  • Układamy roladki na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 40 minut

Ziemniaki:

  • Ziemniaki szorujemy, płuczemy
  • Zalewamy wodą, lekko solimy
  • Gotujemy do miękkości (około 30 minut)

Sałatka:

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Pomidory kroimy w cząstki
  • Ogórka kroimy w plastry i każdy plaster w półksiężyc
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Wszystko układamy na talerzu i polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami

  • Kurczak pierś (200 g)
  • Sarnina łopatka (80 g)
  • Morela suszona (40 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak młody (200 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Sałatka

  • Sałata rzymska (105 g)
  • Pomidor (świeży) (85 g)
  • Rzodkiewka (45 g)
  • Ogórek długi (45 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego. Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia. Dynię razem z…

WIĘCEJ >

Serowe roladki z wołowiny

Do mięsa wbijamy jajo i przyprawiamy Wyrabiamy rękami mięso i dzielimy na dwie części Rozpłaszczamy każdą część na desce na kształt prostokąta Układamy ser, doprawiamy ulubionymi przyprawami Układamy liście bazylii, zwijamy boki i formujemy z…

WIĘCEJ >

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…

WIĘCEJ >