fbpx
logo
Szukaj
open close

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfae9f85d-1a88-42f5-9312-8f6b3a1b0714-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

Przygotowanie

Roladka:

  • Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać
  • Podzielić mięso na dwie porcje
  • Z każdej uformować wałek
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni
  • Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa jak najcieniej
  • Na środek rozbitego mięsa nakładamy wałek mięsny i lekko naciskami palcami, żeby zrobił się płaski
  • Na farszu układamy 4 morele jedna przy drugiej
  • Zawijamy boki kurczaka do środka i zwijamy całość w rulon
  • Gotową roladkę zawijamy w papier do pieczenia
  • Układamy roladki na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 40 minut

Ziemniaki:

  • Ziemniaki szorujemy, płuczemy
  • Zalewamy wodą, lekko solimy
  • Gotujemy do miękkości (około 30 minut)

Sałatka:

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Pomidory kroimy w cząstki
  • Ogórka kroimy w plastry i każdy plaster w półksiężyc
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Wszystko układamy na talerzu i polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami

  • Kurczak pierś (200 g)
  • Sarnina łopatka (80 g)
  • Morela suszona (40 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak młody (200 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Sałatka

  • Sałata rzymska (105 g)
  • Pomidor (85 g)
  • Rzodkiewka (45 g)
  • Ogórek długi (45 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sos vinaigrette

Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi (…)

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette miodowy

Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na (…)

WIĘCEJ >

Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami

Roladka:·        Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać Podzielić mięso na dwie (…)

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną

Kapusta: Zaczynamy od wstawienia kapusty Najpierw wykładamy po trochu na desce i kroimy nożem żeby nie było długich „nici” Pokrojoną (…)

WIĘCEJ >