Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą
Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą
Przygotowanie
Roladka:
- Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać
- Podzielić mięso na dwie porcje
- Z każdej uformować wałek
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni
- Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa jak najcieniej
- Na środek rozbitego mięsa nakładamy wałek mięsny i lekko naciskami palcami, żeby zrobił się płaski
- Na farszu układamy 4 morele jedna przy drugiej
- Zawijamy boki kurczaka do środka i zwijamy całość w rulon
- Gotową roladkę zawijamy w papier do pieczenia
- Układamy roladki na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy 40 minut
Ziemniaki:
- Ziemniaki szorujemy, płuczemy
- Zalewamy wodą, lekko solimy
- Gotujemy do miękkości (około 30 minut)
Sałatka:
- Sałatę drzemy w palcach
- Pomidory kroimy w cząstki
- Ogórka kroimy w plastry i każdy plaster w półksiężyc
- Rzodkiewkę kroimy w plastry
- Wszystko układamy na talerzu i polewamy sosem vinaigrette
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie zaleca się spożywania pieprzu czarnego, pomidorów, ziemniaków, a sos vinaigrette powinno się przyrządzać bez dodatku musztardy.
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dostosować do swojej aktualnej diety.
Uwagi
Roladkę możesz również przyrządzić z innego rodzaju mięsa, np. ze schabu – proponowane przepisy znajdują się w powiązanych.
Autor
Lista składników
Roladka
- 1 pierś z kurczaka (200 g)
- 80 g łopatki z sarny
- 4 suszone, niesiarkowane morele (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Sałatka
- 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- ¼ ogórka zielonego (45 g)
- ½ pomidora (85 g)
- 3 rzodkiewki (45 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
Ziemniaki
- 4 młode ziemniaki (200 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl jarmużowo-figowy
Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką
Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy…
WIĘCEJ >Nadziewane cukinie
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na pół Następnie dużą łyżką wydrążamy środek, ostrożnie tak, by jej nie przedziurawić Wyjęte kawałki dokładnie kroimy i dodajemy pokrojone lub zmielone mięso, kapustę, cebulę i przyprawy Wszystko mieszamy i…
WIĘCEJ >Pasta gryczana
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min Dodajemy do ugotowanej kaszy Dodajemy ugotowane jajko Solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem
WIĘCEJ >