fbpx
logo
Szukaj
open close

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfae9f85d-1a88-42f5-9312-8f6b3a1b0714-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

Przygotowanie

Roladka:

  • Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać
  • Podzielić mięso na dwie porcje
  • Z każdej uformować wałek
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni
  • Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa jak najcieniej
  • Na środek rozbitego mięsa nakładamy wałek mięsny i lekko naciskami palcami, żeby zrobił się płaski
  • Na farszu układamy 4 morele jedna przy drugiej
  • Zawijamy boki kurczaka do środka i zwijamy całość w rulon
  • Gotową roladkę zawijamy w papier do pieczenia
  • Układamy roladki na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 40 minut

Ziemniaki:

  • Ziemniaki szorujemy, płuczemy
  • Zalewamy wodą, lekko solimy
  • Gotujemy do miękkości (około 30 minut)

Sałatka:

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Pomidory kroimy w cząstki
  • Ogórka kroimy w plastry i każdy plaster w półksiężyc
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Wszystko układamy na talerzu i polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami

  • Kurczak pierś (200 g)
  • Sarnina łopatka (80 g)
  • Morela suszona (40 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak młody (200 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Sałatka

  • Sałata rzymska (105 g)
  • Pomidor (85 g)
  • Rzodkiewka (45 g)
  • Ogórek długi (45 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z prosciutto

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Plasterki szynki i pomidorki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie mieszamy w misce sałatę , oliwę i ocet jabłkowy. Gdy szynka zrobi…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa na mleku kokosowym

W garnku na średnim ogniu delikatnie prażymy wiórki kokosowe, od czasu do czasu mieszając Wiórki odstawiamy do wystudzenia Do garnka wlewamy szklankę wody, mleko kokosowe, komosę ryżową, syrop klonowy i doprowadzamy do wrzenia Po zagotowaniu…

WIĘCEJ >

Serek topiony z płatków owsianych

Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy na mniejsza kawałki. Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche…

WIĘCEJ >