Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami
Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami
Przygotowanie
Roladka:·
- Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać
- Podzielić mięso na dwie porcje
- Z każdej uformować wałek
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni
- Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa jak najcieniej
- Na środek rozbitego mięsa nakładamy wałek mięsny i lekko naciskami palcami, żeby zrobił się płaski
- Na farszu układamy 4 śliwki jedna przy drugiej
- Zawijamy boki kurczaka do środka i zwijamy całość w rulon
- Gotową roladkę zawijamy w papier do pieczenia
- Układamy roladki na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy 40 minut
Gotowane warzywa:·
- Kalafior dzielimy na różyczki
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę
- Warzywa wrzucamy do garnka z wrzątkiem (lekko osolonym)
- Gotujemy 8 minut
Ziemniaki:
- Ziemniaki szorujemy, płuczemy
- Zalewamy wodą, lekko solimy
- Gotujemy do miękkości (około 30 minut)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami
- Kurczak pierś (400 g)
- Dziczyzna karkówka (200 g)
- Śliwka suszona (55 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Gotowane warzywa
- Kalafior (świeży) (240 g)
- Papryka czerwona (80 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
Ziemniaki duszone
- Ziemniak młody (400 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym
Twarożek ze słonecznika: Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona Zostawiamy tak minimum na 8 godz. Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie Odcedzone nasiona wkładamy do…
WIĘCEJ >Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach
Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…
WIĘCEJ >Ryżanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem
Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i do momentu, aż pochłonie całe mleko) Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Ryżankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz cynamon i mieszamy
WIĘCEJ >Pieczeń ze schabu z wolnowaru z puree z dyni
Pieczeń: Schab solimy, pieprzymy Marchew, pietruszkę, 1 cebulę obieramy Kroimy w plastry lub w kawałki i kładziemy na dnie wolnowaru Pora kroimy wzdłuż na pół, płuczemy, kroimy w półksiężyce i dodajemy do warzyw Mięso kładziemy…
WIĘCEJ >