Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami
Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami
Przygotowanie
Roladka:·
- Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać
- Podzielić mięso na dwie porcje
- Z każdej uformować wałek
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni
- Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa jak najcieniej
- Na środek rozbitego mięsa nakładamy wałek mięsny i lekko naciskami palcami, żeby zrobił się płaski
- Na farszu układamy 4 śliwki jedna przy drugiej
- Zawijamy boki kurczaka do środka i zwijamy całość w rulon
- Gotową roladkę zawijamy w papier do pieczenia
- Układamy roladki na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy 40 minut
Gotowane warzywa:·
- Kalafior dzielimy na różyczki
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę
- Warzywa wrzucamy do garnka z wrzątkiem (lekko osolonym)
- Gotujemy 8 minut
Ziemniaki:
- Ziemniaki szorujemy, płuczemy
- Zalewamy wodą, lekko solimy
- Gotujemy do miękkości (około 30 minut)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami
- Kurczak pierś (400 g)
- Dziczyzna karkówka (200 g)
- Śliwka suszona (55 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Gotowane warzywa
- Kalafior (240 g)
- Papryka czerwona (80 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Marchew (45 g)
Ziemniaki duszone
- Ziemniak młody (400 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Bażant z wolnowaru w grzybach
Bażanta kroimy ostrym nożem na pół Wkładamy do wolnowaru, solimy, pieprzymy Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Wszystko mieszamy Włączamy wolnowar na…
WIĘCEJ >Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem
Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę Lekko solimy i pieprzymy Wkładamy dorsza Przykrywamy pokrywką Gotujemy 5 minut Podnosimy pokrywkę i obracamy…
WIĘCEJ >Dorsz w sosie pomidorowym
Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie Dusimy pod przykryciem około…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i cynamonem
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…
WIĘCEJ >