fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8f20a045-9928-46cb-9df6-07b64266c250-1

Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami

Przygotowanie

Roladka:·       

  • Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać
  • Podzielić mięso na dwie porcje
  • Z każdej uformować wałek
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni
  • Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa jak najcieniej
  • Na środek rozbitego mięsa nakładamy wałek mięsny i lekko naciskami palcami, żeby zrobił się płaski
  • Na farszu układamy 4 śliwki jedna przy drugiej
  • Zawijamy boki kurczaka do środka i zwijamy całość w rulon
  • Gotową roladkę zawijamy w papier do pieczenia
  • Układamy roladki na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 40 minut

Gotowane warzywa:·      

  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę
  • Warzywa wrzucamy do garnka z wrzątkiem (lekko osolonym)
  • Gotujemy 8 minut

Ziemniaki:

  • Ziemniaki szorujemy, płuczemy
  • Zalewamy wodą, lekko solimy
  • Gotujemy do miękkości (około 30 minut)

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu i papryki.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Roladka

  • 2 piersi z kurczaka (400 g)
  • 200 g karkówki z sarny
  • 8 suszonych śliwek (56 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Gotowane warzywa

  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)

Ziemniaki

  • 400 g młodych ziemniaków

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frytki z batatów

Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól Mieszamy Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki Pieczemy 25…

WIĘCEJ >

Paprykarz wegański

Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…

WIĘCEJ >

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej…

WIĘCEJ >