fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8f20a045-9928-46cb-9df6-07b64266c250-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami

Przygotowanie

Roladka:·       

  • Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać
  • Podzielić mięso na dwie porcje
  • Z każdej uformować wałek
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni
  • Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa jak najcieniej
  • Na środek rozbitego mięsa nakładamy wałek mięsny i lekko naciskami palcami, żeby zrobił się płaski
  • Na farszu układamy 4 śliwki jedna przy drugiej
  • Zawijamy boki kurczaka do środka i zwijamy całość w rulon
  • Gotową roladkę zawijamy w papier do pieczenia
  • Układamy roladki na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 40 minut

Gotowane warzywa:·      

  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę
  • Warzywa wrzucamy do garnka z wrzątkiem (lekko osolonym)
  • Gotujemy 8 minut

Ziemniaki:

  • Ziemniaki szorujemy, płuczemy
  • Zalewamy wodą, lekko solimy
  • Gotujemy do miękkości (około 30 minut)

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu i papryki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Roladka

  • 2 piersi z kurczaka (400 g)
  • 200 g karkówki z sarny
  • 8 suszonych śliwek (56 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Gotowane warzywa

  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)

Ziemniaki

  • 400 g młodych ziemniaków

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki dyniowe

Miksujemy mleko z jajkami, stopniowo dodając mąkę. Dolewamy olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (w zależności od farszu do naleśników). Naleśniki smażymy z obu stron bez użycia oleju do smażenia.

WIĘCEJ >

Pomelo

Pomelo myjemy, obieramy i dzielimy na cząstki

WIĘCEJ >

Tarta drobiowa

Ciasto kruche: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Kotlety z zielonej soczewicy

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….

WIĘCEJ >