fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caaae5a8f-e6b1-42e8-88f7-6f766c8c1fc4-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
  • Dorsza i łososia solimy i pieprzymy
  • Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia
  • Zawijamy dorsza wokoło łososia
  • Spinamy wykałaczką żeby się roladka nie rozwinęła
  • Na blaszkę/naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła i kładziemy roladkę
  • Pieczemy 20 min w piekarniku
  • W tym czasie przygotowujemy warzywa
  • Marchew i pietruszkę pokroić w paski
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego
  • Wrzucamy wszystkie ugotowane warzywa
  • Solimy i pieprzymy
  • Zasmażamy 5 min. na średnim ogniu
  • Mieszamy, ustawiamy minimalny płomień i zasmażamy jeszcze 5 minut
  • Nakładamy na talerz roladkę z ryby
  • Wokoło układamy warzywa
  • Jeśli ktoś lubi/może to wyciska ćwiartkę cytryny na ryby

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Pamiętaj, by dopasować wszystkie składniki przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 porcja łososia (100 g)
  • 1½ porcji dorsza (150 g)
  • 5 ugotowanych brukselek (85 g)
  • 2 różyczki ugotowanego kalafiora (140 g)
  • 2 różyczki ugotowanego brokuła (50 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu lub oleju kokosowego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.

WIĘCEJ >

Zupa z owoców morza

W garnku rozgrzewamy masło i kładziemy owoce morza Po upływie 1 minuty dodajemy przyprawy Wszystko mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty Dolewamy do garnka ok. pół litra wody i gotujemy Marchewkę kroimy w paski (możemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z brokułów i ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy około 20-30 minut, aż będą miękkie Brokuły dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy Paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

WIĘCEJ >