fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caaae5a8f-e6b1-42e8-88f7-6f766c8c1fc4-1

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
  • Dorsza i łososia solimy i pieprzymy
  • Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia
  • Zawijamy dorsza wokoło łososia
  • Spinamy wykałaczką żeby się roladka nie rozwinęła
  • Na blaszkę/naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła i kładziemy roladkę
  • Pieczemy 20 min w piekarniku
  • W tym czasie przygotowujemy warzywa
  • Marchew i pietruszkę pokroić w paski
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego
  • Wrzucamy wszystkie ugotowane warzywa
  • Solimy i pieprzymy
  • Zasmażamy 5 min. na średnim ogniu
  • Mieszamy, ustawiamy minimalny płomień i zasmażamy jeszcze 5 minut
  • Nakładamy na talerz roladkę z ryby
  • Wokoło układamy warzywa
  • Jeśli ktoś lubi/może to wyciska ćwiartkę cytryny na ryby

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Pamiętaj, by dopasować wszystkie składniki przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 porcja łososia (100 g)
  • 1½ porcji dorsza (150 g)
  • 5 ugotowanych brukselek (85 g)
  • 2 różyczki ugotowanego kalafiora (140 g)
  • 2 różyczki ugotowanego brokuła (50 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu lub oleju kokosowego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Wykałaczki
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera kawałki awokado i pomarańczy Dodajemy miód Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sek.

WIĘCEJ >

Wolnowarzony schab z warzywami

Marchew kroimy w plastry, a paprykę w kostkę.  Na dno wolnowaru wlewamy odrobinę wody, układamy kawałki mięsa, a na wierzch pokrojone warzywa, olej i przyprawy. Wolnowarzymy w trybie Low (1) przez około 4 h lub…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z owocami

Owoce: Winogrono, jeśli jest duże kroimy na połówki, ostrzem nożyka możemy usunąć pestki Banana obieramy i kroimy w plastry Truskawki kroimy na połówki lub jeśli są duże na cztery części Gruszkę kroimy w kostkę Omlet:…

WIĘCEJ >

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu) Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię Smażymy…

WIĘCEJ >