Rosół z makaronem
Rosół z makaronem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Seler i mięso kroimy w kostkę
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy seler, marchew oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dolewamy bulion oraz wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 15 minut
- Po tym czasie dodajemy makaron i gotujemy zupę pod przykryciem przez ok. 15 minut (na małym ogniu)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zupę nalewamy na talerze i posypujemy serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia rosołu.
Możesz użyć dowolnego, ulubionego makaronu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (750 ml)
- Kurczak pierś (500 g)
- Marchew (300 g)
- Makaron Risoni (150 g)
- Cebula (105 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Ser Parmezan (40 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Lekki rosół drobiowy z makaronem
Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, seler oraz por i smażymy przez ok. 5…
WIĘCEJ >Banalnie proste ciasto z owocem kaki
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu. Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę. Kwadratową formę do pieczenia o…
WIĘCEJ >Francuski pâté z kurzej wątróbki
Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…
WIĘCEJ >Podkręcona surówka z kiszonej kapusty
Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.
WIĘCEJ >