fbpx
logo
Szukaj
open close

Rożki z fetą i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc9f5145c-1893-46cb-b569-d9be9d0620f9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rożki z fetą i szpinakiem

Przygotowanie

  • Szpinak dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki, a następnie gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę (aby zmiękł, lecz nie stracił koloru)
  • Następnie szpinak odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą, po czym znów odsączamy ugniatając dłońmi, aby pozbyć się nadmiaru wody
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy szpinak i podsmażamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy (opcjonalnie możemy dodać ulubione przyprawy np. sól i pieprz)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Tłuszcz (masło) wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Płat ciasta smarujemy roztopionym tłuszczem, na jeden koniec ciasta nakładamy odrobinę nadzienia i zagniatamy ciasto tworząc trójkąt
  • Rożek zawijamy do momentu, aż skończy się ciasto
  • Powtarzamy powyższą czynność z wszystkimi płatami ciasta
  • Różki pieczemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż nabiorą złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia rożków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 16
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (710 g)
  • Szpinak (500 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pudding ryżowy z czekoladą

Ryż wysypujemy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta Następnie ryż odsączamy i odkładamy Do rondla wlewamy mleko, dodajemy ekstrakt wanilii, cukier oraz kakao i całość dokładnie mieszamy,…

WIĘCEJ >

Wyśmienita gorąca czekolada

Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (odrobine odkładamy do dekoracji) Do rondla wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu, tuż przed zagotowaniem Zmniejszamy ogień, wrzucamy czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolada się…

WIĘCEJ >

Szparagi z makrelą wędzoną

Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodze przez ok. 7-8 minut Następnie szparagi odcedzamy i kroimy na 3-4 części Pomidorki kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w krążki Rybę rozdrabiamy…

WIĘCEJ >

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

Pasta z awokado Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydłubujemy miąższ Widelcem ugniatamy miąższ z awokado, tak aby powstała gęsta masa Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę) Pieczony batat z…

WIĘCEJ >