fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rożki z fetą i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc9f5145c-1893-46cb-b569-d9be9d0620f9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Rożki z fetą i szpinakiem

Przygotowanie

  • Szpinak dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki, a następnie gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę (aby zmiękł, lecz nie stracił koloru)
  • Następnie szpinak odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą, po czym znów odsączamy ugniatając dłońmi, aby pozbyć się nadmiaru wody
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy szpinak i podsmażamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy (opcjonalnie możemy dodać ulubione przyprawy np. sól i pieprz)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Tłuszcz (masło) wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Płat ciasta smarujemy roztopionym tłuszczem, na jeden koniec ciasta nakładamy odrobinę nadzienia i zagniatamy ciasto tworząc trójkąt
  • Rożek zawijamy do momentu, aż skończy się ciasto
  • Powtarzamy powyższą czynność z wszystkimi płatami ciasta
  • Różki pieczemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż nabiorą złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia rożków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 16
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (710 g)
  • Szpinak (500 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omułki w białym winie i ziołach

Szalotki z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę (natkę) drobno siekamy Omułki dokładnie oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut Zwiększamy ogień, dolewamy wino i zagotowujemy Dodajemy…

WIĘCEJ >

Smoothie zielone z żółtkami

Wszystkie składniki miksujemy

WIĘCEJ >

Serek topiony z płatków owsianych

Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy na mniejsza kawałki. Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche…

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy z awokado

Obieramy i kroimy awokado oraz banana Wrzucamy do miski Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki Wszystko blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >