Rożki z fetą i szpinakiem
Rożki z fetą i szpinakiem
Przygotowanie
- Szpinak dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki, a następnie gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę (aby zmiękł, lecz nie stracił koloru)
- Następnie szpinak odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą, po czym znów odsączamy ugniatając dłońmi, aby pozbyć się nadmiaru wody
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy szpinak i podsmażamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Następnie przenosimy zawartość patelni do miski i odstawiamy do ostygnięcia
- Dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy (opcjonalnie możemy dodać ulubione przyprawy np. sól i pieprz)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę wykładamy papierem do pieczenia
- Tłuszcz (masło) wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
- Płat ciasta smarujemy roztopionym tłuszczem, na jeden koniec ciasta nakładamy odrobinę nadzienia i zagniatamy ciasto tworząc trójkąt
- Rożek zawijamy do momentu, aż skończy się ciasto
- Powtarzamy powyższą czynność z wszystkimi płatami ciasta
- Różki pieczemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż nabiorą złotego koloru)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia rożków.
Autor
Lista składników
- Ciasto Filo (710 g)
- Szpinak (500 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Ser feta (100 g)
- Masło (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kotlety mielone
Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.
WIĘCEJ >Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku
Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…
WIĘCEJ >Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar
Buraka kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski, dodajemy ocet, lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy bok Kalarepę, seler, marchew obieramy i kroimy w paski lub karbowane frytki lub przepuszczamy przez spiromat Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Pieczarki kroimy…
WIĘCEJ >