Rożki z ziemniakami i groszkiem
Rożki z ziemniakami i groszkiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
- Dodajemy groszek i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Papryki kroimy w drobną kostkę (gniazda nasienne usuwamy)
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z imbirem i podsmażamy przez ok. 3 minuty
- Dodajemy papryki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy ziemniaki z groszkiem, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy, po czym wyłączamy kuchenkę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Arkusz ciasta smarujemy tłuszczem, składamy wszerz na pół, a następnie wzdłuż na 3 części, tak aby uformować prostokąt
- Na arkusz nakładamy farsz i zwijamy formując trójkąt i zakrywając farsz, brzegi smarujemy odrobiną wody, aby skleić rożek
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier układamy gotowe rożki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 12-15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 rożki.
Autor
Lista składników
- Ciasto Filo (810 g)
- Ziemniak (300 g)
- Papryka zielona (280 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Groszek zielony (50 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
- Imbir korzeń (10 g)
- Kolendra (świeża) (9 g)
- Kurkuma w proszku (3 g)
- Kmin rzymski (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Panna cotta kokosowa z truskawkami
Panna cotta: Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek…
WIĘCEJ >Podsmażana czerwona kapusta
Kapustę kroimy w paski o grubości ok. 1 cm Koper drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i gorczycę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż się uprażą…
WIĘCEJ >Mrożony koktajl bananowo ananasowy
Myjemy liście szpinaku Do blendera wkładamy wszystkie składniki Blendujemy
WIĘCEJ >