fbpx
logo
Szukaj
open close

Rożki z ziemniakami i groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc7c641e9-c3c7-4d9a-9843-40e48a793133
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rożki z ziemniakami i groszkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Dodajemy groszek i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Papryki kroimy w drobną kostkę (gniazda nasienne usuwamy)
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z imbirem i podsmażamy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy papryki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy ziemniaki z groszkiem, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy, po czym wyłączamy kuchenkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Arkusz ciasta smarujemy tłuszczem, składamy wszerz na pół, a następnie wzdłuż na 3 części, tak aby uformować prostokąt
  • Na arkusz nakładamy farsz i zwijamy formując trójkąt i zakrywając farsz, brzegi smarujemy odrobiną wody, aby skleić rożek
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy gotowe rożki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 12-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 rożki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 9
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (810 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Papryka zielona (280 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi ruskie

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami

Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe mini pączki

Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z jagodami

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do misy malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowy chlebek z dyni

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Formę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy wszystkie płynne (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina z grilla na słodko

Mięso kroimy w plastry Pozostałe składniki (poza przyprawami) wlewamy do miski i dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe donuty czekoladowe

Ciasto Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy babkę (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Do miski przesiewamy mąkę (kasztanową), dodajemy mąkę (ziemniaczaną) oraz sól i całość dokładnie mieszamy Następnie wlewamy do mąk wodę i (…)

WIĘCEJ >