fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rożki z ziemniakami i groszkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-69
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Rożki z ziemniakami i groszkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Dodajemy groszek i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Papryki kroimy w drobną kostkę (gniazda nasienne usuwamy)
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z imbirem i podsmażamy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy papryki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy ziemniaki z groszkiem, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy, po czym wyłączamy kuchenkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Arkusz ciasta smarujemy tłuszczem, składamy wszerz na pół, a następnie wzdłuż na 3 części, tak aby uformować prostokąt
  • Na arkusz nakładamy farsz i zwijamy formując trójkąt i zakrywając farsz, brzegi smarujemy odrobiną wody, aby skleić rożek
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy gotowe rożki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 12-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 rożki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 9
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (810 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Papryka zielona (280 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szpinakowa z topinamburem

Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem Pod…

WIĘCEJ >

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Sałatka z rukoli, pomidorów i cebuli

Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w pół plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki wrzucamy do miski i polewamy tłuszczem

WIĘCEJ >

Borówki

Borówki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >