fbpx
logo
Szukaj
open close

Rożki z ziemniakami i groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc7c641e9-c3c7-4d9a-9843-40e48a793133
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rożki z ziemniakami i groszkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Dodajemy groszek i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Papryki kroimy w drobną kostkę (gniazda nasienne usuwamy)
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z imbirem i podsmażamy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy papryki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy ziemniaki z groszkiem, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy, po czym wyłączamy kuchenkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Arkusz ciasta smarujemy tłuszczem, składamy wszerz na pół, a następnie wzdłuż na 3 części, tak aby uformować prostokąt
  • Na arkusz nakładamy farsz i zwijamy formując trójkąt i zakrywając farsz, brzegi smarujemy odrobiną wody, aby skleić rożek
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy gotowe rożki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 12-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 rożki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 9
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (810 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Papryka zielona (280 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Korzenne bułeczki drożdżowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Do miski wsypujemy drożdże, odrobinę mąki (ok. 2 łyżeczki na podstawową ilość porcji) i 1/5 ilości cukru, dolewamy ciepłą wodę (125 ml) i…

WIĘCEJ >

Kruszonka z letnimi owocami

Orzechy drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki Blachę lekko smarujemy tłuszczem Następnie układamy na blasze wszystkie owoce, posypujemy cukrem i skrapiamy ekstraktem…

WIĘCEJ >

Wołowina w sosie z zielonym pieprzem

Mięso kładziemy na talerzu, smarujemy tłuszczem, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 30 minut Do rondla wlewamy śmietanę i tabasco, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozgnieciony pieprz, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 minut…

WIĘCEJ >

Kulki czarne

Wszystkie składniki oprócz nasion chia dokładnie zmiksować blenderem Uformować kulki Obtoczyć kulki w nasionach chia

WIĘCEJ >