fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rożki z ziemniakami i groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc7c641e9-c3c7-4d9a-9843-40e48a793133
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Rożki z ziemniakami i groszkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
  • Dodajemy groszek i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Papryki kroimy w drobną kostkę (gniazda nasienne usuwamy)
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z imbirem i podsmażamy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy papryki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy ziemniaki z groszkiem, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy, po czym wyłączamy kuchenkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Arkusz ciasta smarujemy tłuszczem, składamy wszerz na pół, a następnie wzdłuż na 3 części, tak aby uformować prostokąt
  • Na arkusz nakładamy farsz i zwijamy formując trójkąt i zakrywając farsz, brzegi smarujemy odrobiną wody, aby skleić rożek
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy gotowe rożki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 12-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 rożki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 9
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciasto Filo (810 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Papryka zielona (280 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Kurkuma w proszku (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Panna cotta kokosowa z truskawkami

Panna cotta:  Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek…

WIĘCEJ >

Podsmażana czerwona kapusta

Kapustę kroimy w paski o grubości ok. 1 cm Koper drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i gorczycę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż się uprażą…

WIĘCEJ >

Rafaello

Do miski wsypujemy wiórki, dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy Owoce obtaczamy w wiórkach i wsadzamy do lodówki na ok. 15-20 minut

WIĘCEJ >

Mrożony koktajl bananowo ananasowy

Myjemy liście szpinaku Do blendera wkładamy wszystkie składniki Blendujemy

WIĘCEJ >