fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryba gotowana na parze z imbirem i mlekiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6acaa94b-40ca-4821-b27c-bc8347a9878c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryba gotowana na parze z imbirem i mlekiem kokosowym

Przygotowanie

  • Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie kładziemy rybę na dnie żaroodpornej wkładki do gotowania na parze i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Sitko kładziemy nad miską
  • Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym
  • Czosnek z cebulą obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Po tym czasie wyciągamy czosnek z patelni za pomocą łyżki cedzakowej, odcedzamy na sitku, a następnie przenosimy na ręcznik papierowy
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-4 minuty, a następnie postępujemy z nią tak samo jak z czosnkiem
  • Do miski wlewamy sos ostrygowy, dolewamy 1/3 ilości mleka kokosowego i mieszamy, po czym skrapiamy mieszanką rybę
  • Imbir obieramy i kroimy w wiórki
  • Dymkę i pieczarki kroimy w plasterki
  • Rybę posypujemy imbirem, dymką, grzybami, smażonym czosnkiem i połową smażonej cebuli
  • W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę
  • Na garnku z wrzącą wodą kładziemy wkładkę z rybą tak, aby była ona ok. 1,5 cm nad powierzchnią wody
  • Rybę gotujemy na parze, na dużym ogniu przez ok. 2 minuty
  • Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-18 minut (lub do momentu, aż ryba będzie gotowa do spożycia)
  • Delikatnie ściągamy wkładkę, sos przenosimy do rondla, dolewamy resztę mleka kokosowego i podgrzewamy
  • Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Rybę polewamy sosem i posypujemy pozostałą cebulą oraz orzeszkami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (555 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos chili (słodki) (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Sos ostrygowy (10 g)
  • Chili (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Limonka – skórka (3 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczone pomidory

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem Pomidory kroimy na pół i wkładamy do naczynia żaroodporne przeciętą stroną do góry Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i kładziemy na pomidory Zieleninę…

WIĘCEJ >

Chleb hawajski

Orzechy grubo siekamy Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy owoce w grube kawałki Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do…

WIĘCEJ >

Dziecięcy omlet – żabka z warzywami

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie marchewkę obieramy i wycinamy z niej…

WIĘCEJ >

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >