fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryba gotowana na parze z imbirem i mlekiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6acaa94b-40ca-4821-b27c-bc8347a9878c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryba gotowana na parze z imbirem i mlekiem kokosowym

Przygotowanie

  • Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie kładziemy rybę na dnie żaroodpornej wkładki do gotowania na parze i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Sitko kładziemy nad miską
  • Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym
  • Czosnek z cebulą obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Po tym czasie wyciągamy czosnek z patelni za pomocą łyżki cedzakowej, odcedzamy na sitku, a następnie przenosimy na ręcznik papierowy
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-4 minuty, a następnie postępujemy z nią tak samo jak z czosnkiem
  • Do miski wlewamy sos ostrygowy, dolewamy 1/3 ilości mleka kokosowego i mieszamy, po czym skrapiamy mieszanką rybę
  • Imbir obieramy i kroimy w wiórki
  • Dymkę i pieczarki kroimy w plasterki
  • Rybę posypujemy imbirem, dymką, grzybami, smażonym czosnkiem i połową smażonej cebuli
  • W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę
  • Na garnku z wrzącą wodą kładziemy wkładkę z rybą tak, aby była ona ok. 1,5 cm nad powierzchnią wody
  • Rybę gotujemy na parze, na dużym ogniu przez ok. 2 minuty
  • Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-18 minut (lub do momentu, aż ryba będzie gotowa do spożycia)
  • Delikatnie ściągamy wkładkę, sos przenosimy do rondla, dolewamy resztę mleka kokosowego i podgrzewamy
  • Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Rybę polewamy sosem i posypujemy pozostałą cebulą oraz orzeszkami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (555 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos chili (słodki) (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Sos ostrygowy (10 g)
  • Chili (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Limonka – skórka (3 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczona ryba w sosie pomidorowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na pół W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Ryba z patelni po tajsku

Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy sos chili, sos sojowy oraz sok z limonki i gotujemy przez ok. 2 minuty, (…)

WIĘCEJ >

Marynowana ryba z patelni

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy na kawałki Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy) Zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub (…)

WIĘCEJ >

Pieczona ryba z frytkami

Ziemniaki obieramy i kroimy w paski (w kształcie frytek) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do (…)

WIĘCEJ >

Makrela wędzona z sałatką warzywną

Rybę i warzywa kroimy w kostkę Wszystkie składniki (poza chlebem) wrzucamy do miski i mieszamy Obok sałatki kładziemy kromki chleba

WIĘCEJ >