fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryba gotowana na parze z imbirem i mlekiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6acaa94b-40ca-4821-b27c-bc8347a9878c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryba gotowana na parze z imbirem i mlekiem kokosowym

Przygotowanie

  • Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie kładziemy rybę na dnie żaroodpornej wkładki do gotowania na parze i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Sitko kładziemy nad miską
  • Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym
  • Czosnek z cebulą obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Po tym czasie wyciągamy czosnek z patelni za pomocą łyżki cedzakowej, odcedzamy na sitku, a następnie przenosimy na ręcznik papierowy
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-4 minuty, a następnie postępujemy z nią tak samo jak z czosnkiem
  • Do miski wlewamy sos ostrygowy, dolewamy 1/3 ilości mleka kokosowego i mieszamy, po czym skrapiamy mieszanką rybę
  • Imbir obieramy i kroimy w wiórki
  • Dymkę i pieczarki kroimy w plasterki
  • Rybę posypujemy imbirem, dymką, grzybami, smażonym czosnkiem i połową smażonej cebuli
  • W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę
  • Na garnku z wrzącą wodą kładziemy wkładkę z rybą tak, aby była ona ok. 1,5 cm nad powierzchnią wody
  • Rybę gotujemy na parze, na dużym ogniu przez ok. 2 minuty
  • Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-18 minut (lub do momentu, aż ryba będzie gotowa do spożycia)
  • Delikatnie ściągamy wkładkę, sos przenosimy do rondla, dolewamy resztę mleka kokosowego i podgrzewamy
  • Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Rybę polewamy sosem i posypujemy pozostałą cebulą oraz orzeszkami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (555 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos chili (słodki) (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Sos ostrygowy (10 g)
  • Chili (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Limonka – skórka (3 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kefir jogurtowy

Mleko wlewamy do garnuszka Mleko podgrzać żeby miało temp. około 40 stopni, czyli delikatnie cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód i dokładnie mieszamy Dodajemy kryształki kefiru Przykrywamy garnek pokrywką i odkładamy gdzieś w kuchni żeby…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Surówka z marchwi i jabłek

Marchewki oraz jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy tłuszcz oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >

Witariańskie pomidorki nadziewane

Pomidorki wydrążamy. Szpinak, paprykę, marchew, cebulę i pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w drobną kostkę. Miąższ awokado widelcem ugniatamy na miazgę. Mieszamy go z sokiem z limonki, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy razem wszystkie składniki…

WIĘCEJ >