Ryba gotowana na parze z imbirem i mlekiem kokosowym
Ryba gotowana na parze z imbirem i mlekiem kokosowym
Przygotowanie
- Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Następnie kładziemy rybę na dnie żaroodpornej wkładki do gotowania na parze i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
- Sitko kładziemy nad miską
- Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym
- Czosnek z cebulą obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Po tym czasie wyciągamy czosnek z patelni za pomocą łyżki cedzakowej, odcedzamy na sitku, a następnie przenosimy na ręcznik papierowy
- Na patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-4 minuty, a następnie postępujemy z nią tak samo jak z czosnkiem
- Do miski wlewamy sos ostrygowy, dolewamy 1/3 ilości mleka kokosowego i mieszamy, po czym skrapiamy mieszanką rybę
- Imbir obieramy i kroimy w wiórki
- Dymkę i pieczarki kroimy w plasterki
- Rybę posypujemy imbirem, dymką, grzybami, smażonym czosnkiem i połową smażonej cebuli
- W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę
- Na garnku z wrzącą wodą kładziemy wkładkę z rybą tak, aby była ona ok. 1,5 cm nad powierzchnią wody
- Rybę gotujemy na parze, na dużym ogniu przez ok. 2 minuty
- Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-18 minut (lub do momentu, aż ryba będzie gotowa do spożycia)
- Delikatnie ściągamy wkładkę, sos przenosimy do rondla, dolewamy resztę mleka kokosowego i podgrzewamy
- Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
- Rybę polewamy sosem i posypujemy pozostałą cebulą oraz orzeszkami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybą.
Autor
Lista składników
- Łosoś atlantycki (świeży) (555 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sos chili (słodki) (20 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Sos ostrygowy (10 g)
- Chili (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Limonka – skórka (3 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.